Budi dio naše mreže

U emisiji "Pričaj mi" govorilo se o iščekivanju i nadi, izrazima posebno vlastitim vremenu došašća. Gost emisije bio je Luka Barišić, bogoslov treće godine.

/ Matija Đudarić

Budući da nas došašće poziva na bdijenje, koje je povezano i s nadom, u emisiji smo se osvrnuli i na poticaj pape Franje koji glasi:

Osoba koja bdije ne dopušta da je nadvlada obeshrabrenje, nedostatak nade i razočarenje, te istovremeno odbacuje poziv mnogih ispraznosti kojih je svijet pun i zbog kojih se ponekad žrtvuje vrijeme i mir, bilo osobni, bilo obiteljski.

U nastavku smo pročitali poznatu meditaciju “Ustani” sv. Ivana Pavla II., koje je prokomentirao naš sugovornik te poručio da se trebamo zagledati u Darivatelja, a ne se zadržati na primljenim darovima.

Ustani, ti koji si se razočarao!

Ustani, ti koji si izgubio nadu!

Ustani, ti koji si se naviknuo na jednoličnost i više ne vjeruješ da se može izgraditi nešto novo!

Ustani, ti koji si se naviknuo na Božje darove!

Ustani, ti koji se više ne znaš diviti!

Ustani, ti koji si izgubio pouzdanje da bi Bogu govorio „Oče”!

Ustani i vrati se u puninu divljenja Božjoj dobroti!

Ustani, ti koji trpiš! Ustani, ti koji misliš da ti je život toliko uskratio! Ustani, kada se osjećaš isključen, napušten, na rubu!

Ustani, jer Krist je tebi objavio svoju Ljubav i čuva te za iznenađujuću mogućnost tvoga ostvarenja!

Ustani!

Čemu se nadati i zašto ustati? To nam je u nastavku emisije sugovornik objasnio kroz prizmu nade te nam poručio: Jedino čemu se uvijek trebamo nadati je Nebo. Chiara Corbella Petrillo predstavlja poseban primjer i uzor, jer je Chiara uvijek isticala kako je spremna svaki dan za susret s Zaručnikom.

Božić nije priča

Svaki Božić podsjeća nas na ponovni Gospodnji dolazak, istaknuli smo u emisiji te pojasnili kako Božić nije mit ili legenda, nego stvarni događaj – Bog se utjelovio i hodao je ovom zemljom.

Osoba koja bdije ne dopušta da je nadvlada obeshrabrenje, nedostatak nade i razočarenje, te istovremeno odbacuje poziv mnogih ispraznosti kojih je svijet pun i zbog kojih se ponekad žrtvuje vrijeme i mir, bilo osobni, bilo obiteljski.

“Kako bismo dopustili Gospodinu da se rodi u našem srcu, potrebno je pripremiti se”, istaknuo je Luka te naglasio da se za svaki važniji događaj u životu pripremamo, pa da bi tako trebalo biti i s Božićem. U pripremi za radosno slavlje otajstva Božića, uz Blaženu Djevicu Mariju može nam pomoći i lik Ivana Krstitelja.

Ivan Krstitelj pokazuje nam kako se oslanjati na Boga. Nije mu važno ovosvjetsko, već se priprema za susret s Bogom. “On je i u zatvoru, odnosno u tami bio s Bogom. I u zatvoru je računao s Bogom.”

Ivanu Krstitelju najveća nada bila je nebo, kao što je i naš sugovornik poželio svakome od nas.

Emisiju u cijelosti možete poslušati ovdje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja