Budi dio naše mreže

U povodu nadolazeće svetkovine Presvetog Srca Isusovog koju ćemo proslaviti u petak, 24. lipnja donosimo promišljanje patera Marka Bijelića dugogodišnjeg župnika u zagrebačkoj župi bl. Augustina Kažotića i sadašnjeg župnikau Splitu, o ovom simbolu Božje ljubavi prema čovjeku. U tijeku je i trodnevnica Presvetom Srcu Isusovu koja završava u četvrtak, 23. lipnja uoči svetkovine.

/ md

Presveto Srce Isusovo simbol je i slika vječne ljubavi, kojom je Bog ljubio svijet, piše pater Marko Bijelić za portal Samostana i župe bl. Augustina Kažotića u Zagrebu. Ono govori o posvemašnjem predanju i žrtvi iz ljubavi prema i za čovjeka.

Ta ljubav nije površna niti polovična. Ide do kraja. Srce Isusovo je znak da je Isus Krist kralj i središte sviju srdaca. Papa Leon XIII. je 1899. godine posvetio ljudski rod Božanskom Srcu Isusovu, ističući važnost duhovnosti i štovanja Presvetog Srca Isusova. Štovanje Srca Isusova je za papu Pia XII. najpotpunija ispovijest kršćanske vjere.

Pobožnost Srcu Isusovu sažimlje i sadržava onu temeljnu istinu našega spasenja: Bog je (pre)dao svoga Sina za naš život.

Zbog čega je pobožnost Srcu Isusovu sinteza cijelog kršćanstva, odnosno svih otajstava kršćanske vjere, kako su ustvrdili papa Pio XI i sv. Ivan Pavao II.? Štujući Presveto Srce Isusovo, ranjeno ljubavlju prema nama, priznajemo da ono za nas predstavlja neizmjerno i nedokučivo bogatstvo (Kristovo) i želimo također okajavati grijehe i pružiti zadovoljštinu za sve uvrede koje mu se nanose. Pobožnost Srcu Isusovu sažimlje i sadržava onu temeljnu istinu našega spasenja: Bog je (pre)dao svoga Sina za naš život. Promatrajući Presveto Srce Isusovo, “žarko ognjište ljubavi”, pozvani smo istražiti i shvatiti bogatstvo božanske ljubavi, koja je izvor nutarnje snage za naš život po zapovijedima božanskog zakona.

Povezanost između štovanja Presvetog Srca Isusova i Presvetog otajstva euharistije

U predanju Presvetom Srcu Isusovu i božanskoj ljubavi nalazi se počelo i izvor našega nutarnjeg duhovnog života. Iskazujući štovanje Srcu Isusovu, “obogaćeni” smo, ali najviše euharistijom, najvećim darom Presvetoga Srca Isusova. Postoji tijesna povezanost između štovanja Presvetog Srca Isusova i Presvetog otajstva euharistije, sakramenta ljubavi. To uočava i sv. Toma Akvinski, pišući o euharistiji kao izvoru Božje ljubavi, vrhuncu i središtu svih sakramenata, na kojemu kušamo svu slatkoću one preslatke ljubavi, koju je naš Gospodin pokazao i posvjedočio u svojoj muci i smrti na križu. Živjeti po Srcu Isusovu znači preobražavajućom snagom euharistijskog kruha uskladiti vlastiti život s Evanđeljem, Radosnom vijesti. Zbog toga svrha i plod štovanja Presvetog Srca Isusova je napredak kršćanskog života kroz vlastito posvećenje i slavljenje Boga.

 Presveto Srce Isusovo, uz Duha Svetoga, unosi u svijet sveti plamen, koji treba da božanskom ljubavlju zagrije i očisti svako ljudsko srce od grijeha.

U štovanju Presvetog Srca Isusova se nalazi živi apel Crkve svakom čovjeku i cijelom društvu, da svaki pojedinac preobrazi svoje srce, koje u sebi nosi čežnju za apsolutnim i transcendentnim i koje se ne da upokojiti dok se ne ispuni duhom najvišeg Duha, odnosno dok ne nađe smiraj u vlastitom izgaranju Božjom ljubavlju. Presveto Srce Isusovo, uz Duha Svetoga, unosi u svijet sveti plamen, koji treba da božanskom ljubavlju zagrije i očisti svako ljudsko srce od grijeha. I na kraju ne smijemo zaboraviti Isusovo osobno obećanje onim koji će štovati njegovo Presveto Srce. Svi oni koji će iskazivati čast njegovom Srcu i učinit će sve da Ono bude i od drugih upoznato, ljubljeno i čašćeno, iskusit će obilnu bujicu njegove božanske ljubavi. Spasitelj im jamči svu ljubav svoga srca.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja