Budi dio naše mreže

Preskočio sam jedan utorak pobožnosti sv. Antunu u čast. Trebam li početi ispočetka s trinaest utoraka i kada mogu to učiniti? Kako da se pomirim s cimerom? On ne želi razgovarati sa mnom, a ja ne želim prva. Kako riješiti komunikaciju? Budući da sam živjela nevjenčano s čovjekom koji mi je pomogao nakon rata, djecu smo podigli i ostali smo zajedno, ali sam se jako razboljela i živimo bez tjelesnoga kontakta. Mogu li se ispovijediti i pričestiti jer mi je to velika želja? Na ova i druga pitanja odgovarao je u emisiji HKR-a "Halo, velečasni!“ u petak, 16. travnja župnik župe sv. Antuna Padovanskog u Zagrebu fra Roko Bedalov.

/ im

Preskočio sam jedan utorak pobožnosti sv. Antunu u čast. Trebam li početi ispočetka s trinaest utoraka i kada mogu to učiniti?

Ne treba započeti ispočetka, ali preporučamo kada završi blagdan sv. Antuna da se nadoknadi taj jedan utorak jer je i to nekako bilo u tradiciji Crkve. Taj četrnaesti utorak je uistinu zahvalni utorak kada nakon ciklusa trinaest utoraka i samog blagdana imamo čemu zahvaliti Bogu. Kada netko preskoči jedan od utoraka neka se slobodno priključi tome i na takav način nadoknadi.

Kako da se pomirim s cimerom? On ne želi razgovarati sa mnom, a ja ne želim prva. Kako riješiti komunikaciju?

Treba popustiti onaj tko može. Onaj tko ima u tom trenutku snage oprostiti i da prvi započne razgovor. Ne onaj tko je kriv ili tko nije kriv, nego onaj tko je motiviran ljubavlju u tome trenutku može napraviti taj prvi korak. Zato preporučam upravo našim slušateljima da u svim trenucima kada se nađu u ovakvim neizvjesnim situacijama, u razmjericama i svađama, ljubav je jača, oproštenje je jače od bilo koje napetosti ili tvrdoglavosti tko treba učiniti prvi korak. Život u miru je nešto što je blagostanje, a život u nemiru nikako ne donosi čovjeku nešto što je dobro, nego ga sve više razdire iznutra. Što vrijeme više prolazi taj konkretan događaj postaje sve teži i teži.

Budući da sam živjela nevjenčano s čovjekom koji mi je pomogao nakon rata, djecu smo podigli i ostali smo zajedno, ali sam se jako razboljela i živimo bez tjelesnog kontakta. Mogu li se ispovijediti i pričestiti jer mi je to velika želja?

Ukoliko se radi još uvijek o izvanbračnoj zajednici ne može se pristupati sakramentima svete ispovijedi i pričesti. Moguće je samo ako se radi o smrtnoj opasnosti tada može pristupiti ispovijedi, pričesti i popudbini koju će primiti kao takvu. Osobe koje trajno žive u grijehu odnosno u izvanbračnim zajednicama ne mogu pristupati sakramentima ispovijedi i pričesti.

Cijelu emisiju “Halo, velečasni!” poslušajte ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja