Budi dio naše mreže

Poznat je Isusov govor kada je rekao da postoji jedan grijeh koji Bog čovjeku nikada neće oprostiti. Iako smo svi čitali to poglavlje u Bibliji i dalje ostaje nejasno što taj grijeh predstavlja i što čovjek mora počiniti da bi tako grdno zgriješio. U nastavku donosimo objašnjenje.

/ lm

Grijeh za koji je Isus rekao da se ne može oprostiti naziva se “grijeh protiv Duha Svetoga“. Ovaj izraz se pojavljuje u Evanđelju po Marku (Mk 3,28-29) i u Evanđelju po Mateju (Mt 12,31-32) gdje Isus govori o “grijehu koji neće biti oprošten ni u ovom svijetu ni u budućem”.

Prema tumačenju katoličke teologije, ovaj grijeh nije određena vrsta grijeha, odnosno, tu se ne radi o jednom grijehu koji se može počiniti, već se radi o nizu grijeha koji se rade tijekom dužeg perioda života i zajedno čine grijeh protiv Duha Svetoga, donosi portal Bog je tu.

Ovaj grijeh smatra se neoprostivim jer osoba koja ga čini ne želi primiti Božju milost i oprost te se stoga ne može pomiriti s Bogom i ući u njegovo kraljevstvo.

Radi se o trajnom otpadništvu od Boga, odbijanju obraćenja i odbijanju prihvaćanja Božje milosti i oprosta. Ovaj grijeh smatra se neoprostivim jer osoba koja ga čini ne želi primiti Božju milost i oprost te se stoga ne može pomiriti s Bogom i ući u njegovo kraljevstvo.

Uzmimo za primjer osobu koja ne vjeruje u Boga iz nekog razloga te se svrstava u ateiste. Ta osoba jednog doživi veliku Božju milost ili shvati da Bog ipak postoji, ali i dalje drži svoje srce zatvoreno te bira put bez Boga. Bog u još nekoliko navrata na razne načine pokušava ući u život te osobe, ali ona i dalje odbija i pomisliti na Boga.

Također, ovo može biti i osoba koja je vjernik, osoba koja je počinila u svojoj prošlosti teški, smrtni grijeh, ali odbija taj grijeh ispovjediti i ne vjeruje Bogu da bi ju Njegov oprost očistio od tog grijeha.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja