Budi dio naše mreže

Američki političko-analitički portal Politico sinoć je izvijestio da bi Vrhovni sud SAD-a mogao promijeniti presudu u slučaju Roe protiv Wadea, odnosno odluku kojom je 1973. legaliziran pobačaj u cijeloj zemlji.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Nacrt većinskog mišljenja sudaca Vrhovnog suda, koji je napisao sudac Samuel Alito, iz veljače 2022., procurio je u medije.

U nacrtu odluke navodno se navodi da je “Roe bio izrazito pogrešan od samog početka” i da se “mora poništiti”. Nadalje se navodi da bi se “pitanje pobačaja” trebalo vratiti “izabranim predstavnicima naroda”.

Odluka Suda odnosi se na slučaj Dobbs protiv Jackson Women’s Health Organization, o kojemu je rasprava održana u prosincu, kojim bi se većina pobačaja nakon 15. tjedna trudnoće u Mississippiju učinio ilegalnim.

Važno je napomenuti kako Politico u članku ističe da nije neobično da suci Vrhovnog suda mijenjaju svoje preliminarne glasove. “Suci mogu promijeniti, a ponekad to i čine, svoje glasove dok kruže nacrti mišljenja, a glavne odluke mogu biti podložne višestrukim nacrtima i razmjeni glasova, ponekad samo nekoliko dana prije objave odluke. Odluka suda neće biti konačna dok ne bude objavljena, što bi se moglo dogoditi u sljedeća dva mjeseca.”

Dosad neviđeno otkrivanje službenog dokumenta Vrhovnog suda moglo bi imati ogromne implikacije. Konzervativni stručnjaci nagađaju da je do “curenja” informacija moglo doći od liberalnih insajdera, s ciljem stvaranja pritiska javnosti na suce Vrhovnog suda.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja