Budi dio naše mreže

Podijelio je s nama i riječi jednog biskupa u Peruu koje su ga u teškim situacijama ohrabrivale: "Ja nisam zabrinut, jer sam učinio sve da to izađe na dobro, ostalo je Božja stvar. Uspjeh daje Bog. To mi sebi ne možemo osigurati".

/ Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije

Mons. Gerard Anton Žerdin misionar je u dalekom Peruu gotovo punih 45 godina. Iz Hrvatske je otišao još kao franjevački bogoslov, u 25. godini života. Ondje je zaređen za đakona, za svećenika, a naposljetku i za biskupa te upravlja Apostolskim vikarijatom San Ramon u središnjem Peruu. Član je Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda.

Rođen je u Župi Lendava u slovenskom Prekmurju, odrastao u Subotici, a posebno je vezan uz Čakovec. Tako mu je to gotovo nezaobilazno mjesto u koje dolazi, kad iz dalekog Perua doputuje u Hrvatsku. U Čakovcu smo ga i mi susreli u ugodnom razgovoru u kojem je s nama podijelio svoja sjećanja na prve dane dolaska na amazonsko tlo među Indijance. Pitali smo ga kako je svladavao jezik i koje su bile najveće poteškoće s kojima se susretao? Podijelio je s nama i riječi jednog biskupa u Peruu koje su ga u teškim situacijama ohrabrivale: Ja nisam zabrinut, jer sam učinio sve da to izađe na dobro, ostalo je Božja stvar. Uspjeh daje Bog. To mi sebi ne možemo osigurati.

Aktualno, u ovom Izvanrednom misijskom mjesecu, mons. Žerdin progovorio nam je i o važnosti Sinode posvećene Panamazonskom području o temi „Novi putovi za Crkvu i za cjelovitu ekologiju“ koja se u Vatikanu održava od 6. do 27. listopada ove godine. Na tom tragu, rekao nam je i koliko je tema ekologije svojstvena Crkvi, podsjetivši na početke stvaranja.

“Prva zadaća čovjeka na Zemlji bila je biti vrtlar, čuvati zemaljski raj. Stoga svakako možemo reći da je jedna od dužnosti čovjeka, i kršćanina i nekršćanina, da čuva prirodu”, naglasio je mons. Žerdin.

U ovom Izvanrednom misijskom mjesecu mons. Žerdin nas je podsjetio i kako je Crkva baš uspostavljena da bude misionarska i otvorena.

“Trebamo živjeti vjerski život, život s Bogom, život s braćom, a i biti otvoreni na svjedočenje. Trebamo imati povjerenja da Duh Sveti vodi Crkvu, jer neki imaju velike bojazni i strahove te kao da ne vjeruju da Duh Sveti vodi Crkvu. Upravo zato trebamo biti oni koji će svjedočiti nadu ovome svijetu. Kršćanska nada je velika stvar. Ona nas zapravo i vodi prema potpunom susretu s Isusom Kristom i sa svim drugim prijateljima svecima”, istaknuo je, između ostalog, u razgovoru biskup iz Perua mons. Gerard Anton Žerdin.

Cijeli razgovor s mons. Žerdinom poslušajte na linku.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja