Budi dio naše mreže

Od 266 Petrovih nasljednika, znate li koliko je njih proglašeno svetim?

/ ps

Od sv. Petra do pape Franje, Crkva je imala 266 pape, a od njih je 82 kanoniziranih svetaca, navodi Aleteia. Prvih 35 pape su svi kanonizirani, od kojih su gotovo svi bili mučenici. U posljednjim godinama, mogli smo svjedočiti kanonizaciji pape Pavla VI. (2018), te pape Ivana XXIII. i Ivana Pavla II. (2014.).

Zanimljivo je kako od tih 82 pape, samo je osmero proglašeno svetim od 11. stoljeća, a treba imati na umu da Crkva u prvih 1000 godina nije imala toliko definiran proces kanonizacije kao danas.

Osmorica koji su proglašeni svetima nakon 11. stoljeća su papa Benedikt IX., Grgur VII., Grgur X., Pio V., Pio X., Ivan XXIII., Pavao VI. i Ivan Pavao II.

Nakon prvog tisućljeća, Zakonik kanonskog prava počeo je urediti proces po kojemu se otvara kauza za kanonizaciju te je 973. papa Benedikt VI. postao prvi papa koji je nekoga proglasio svetim – sv. Ulricha od Augsburga.

Iako se kauza za kanonizaciju mogla otvarati tek nakon što je prošlo 50 godina od smrti osobe, papa Ivan Pavao II. je to razdoblje skratio na pet godina. U određenim slučajevima, to se razdoblje može preskočiti ili skratiti, kao što je bio slučaj kada je Benedikt XVI. otvorio kauzu za papu Ivan Pavla II. ubrzo nakon što je preminuo. U prosjeku, osoba je kanonizirana 180 godina nakon njene smrti, no u slučaju sv. Ivana Pavla II., to je razdoblje trajalo sveukupno 9 godina.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja