Budi dio naše mreže

Papa Franjo nastavlja niz susreta s klerom Rimske biskupije, te je 29. svibnja razgovarao s 90-ak nedavno zaređenih svećenika o pastoralnim pitanjima.

/ mdj/ IKA

Papa je prethodno susreo svećenike koji su u službi 40 godina i više početkom svibnja.

Susret su ugostile sestre Družbe Pobožnih učenica Božanskog Učitelja, koje su dočekale Svetog Oca uz pozdrave i darove. Pozdravio je redovnice i druge prisutne te je čak primio bijeli balon od jednog djeteta kojega je potom blagoslovio.

Uslijedio je razgovor iza zatvorenih vrata sa svećenicima koji su zaređeni prije 10 godina ili manje. Kako je objasnio biskup Michele di Tolve, povjerenik za brigu o đakonatu, kleru i redovničkom životu, neki su zaređeni tek 2024. Papa je započeo susret čitanjem evanđelja toga dana te su zajedno molili molitvu koju je napisao papa Pavao VI. Potom je bila prilika za postavljanje pitanja.

Kako je izvijestio Tiskovni ured Svete Stolice, razgovarali su među ostalim o iskustvu prvih godina svećeništva, radosnom otkrivanju vjere ljudi, ali i o krizama u svećeničkom životu te o izazovima kontakta i služenja bolesnima kojima treba pristupati blizinom, suosjećanjem i nježnošću.

Razgovarali su o razvoju Rimske biskupije, o njenoj ljepoti i slabostima na koje ne treba odgovoriti brbljanjem, nego dijalogom. Nadalje, dotaknuli su se Sinodalnoga hoda i o riziku da ga se svede na slogan umjesto da se doživljava kao način življenja Crkve. Papa je naglasio i važnost zbližavanja sa starijim osobama. Prepričavajući susret, biskup Di Tolve je poručio kako je Papa mladim svećenicima istaknuo četiri blizine: blizina Bogu, biskupu, jedni drugima u bratstvu i blizina Božjem narodu.

Među prisutnima bio je svećenik iz Mjanmara, te je prilikom pozdrava Papa jamčio svoje molitve za tu zemlju. Snimio je i poruku za jednu župu, poručivši: “Radujte se, i molite za mene!”

Podsjećamo, Papa od rujna 2023. obilazi razne rimske prefekture kako bi susreo župnike i prefekte i od njih čuo izazove, poteškoće, ljepote i zadovoljstva njihova rada. Idući Papin susret s rimskim klerom je najavljen za 11. lipnja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja