Budi dio naše mreže

Papa Franjo podsjetio je vjernike kako molitva nikada nije apstraktna ili isključivo nutarnji čin, već je uvijek neraskidivo povezan s dobročinstvom. Samo kada spojimo molitvu s ljubavlju prema bližnjemu možemo razumjeti Gospodinove poruke.

/ md

Sveti Otac se na općoj audijenciji 26. siječnja usredotočio na lik svetoga Josipa kao čovjeka koji sanja, koji zna kako prepoznati Božji glas i djelovati, izvijestio je Vatican News.

Bog nam pokazuje ispravnu stvar

Sveti Otac se osvrnuo na sva četiri Josipova sna koji se spominju u evanđeljima, počevši od pojave anđela u snu koji je pomogao Josipu razriješiti sukob nakon što je saznao za Marijinu trudnoću. Josip je odmah poslušao anđelove riječi i uzeo Mariju za ženu.

Nerijetko, molitva je ta koja nam daje intuiciju kako izići, kako riješiti situaciju

Život nas često dovodi u situacije koje ne razumijemo i za koje se čini da nema rješenja. Molitva u tim trenucima znači dopustiti Gospodinu da nam pokaže ispravnu stvar, kazao je papa Franjo.

Nerijetko, molitva je ta koja nam daje intuiciju kako izići, kako riješiti situaciju. Gospodin nikada ne dopušta problem, a da nam isto tako ne daje potrebnu pomoć da se s time suočimo, naglasio je Papa.

Bog nam daje hrabrost

U drugom Josipovom snu, svetac je upozoren da je život djetešca Isusa u opasnosti te Josip ponovno odmah posluša Božji glas i bježi s Isusom i Marijom u Egipat. Suočeni s opasnošću koja prijeti našim bližnjima ili nama samima, molitva znači slušati glas koji nam daje jednaku hrabrost kao i Josipu, rekao je Papa.

Molitva donosi svjetlo u tami

Dok je bio u progonstvu, sveti je Josip strpljivo čekao Božji znak da se može sigurno vratiti u domovinu. U trećem Josipovom snu koji se spominje u evanđeljima, svetac saznaje da su umrli oni koji su htjeli naškoditi Isusu. U strahu od Arhelaja, Herodova nasljednika koji je vladao Judejom, sveti Josip je u četvrtom snu potaknut da se nastani u Nazaretu.

Snaga molitve donosi svjetlo u situacijama tame

Strah je isto tako dio života, i tu je potrebna naša molitva… Josip doživljava strah, ali ga kroz to vodi Bog. Snaga molitve donosi svjetlo u situacijama tame, kazao je Papa te uputio molitvu za mnoge koji su danas shrvani teretom života i koji se ne mogu više nadati ni moliti. Posebnu je misao uputio roditeljima suočenima s problemima njihove djece.

Spomenuo se brojnih roditelja koji vide djecu kako odlaze, koja umiru od bolesti ili u nesrećama…

Koliko je boli u situacijama gdje su djeca trajno bolesna, dodao je, prisjetivši se i izazova roditelja koji u djeci vide različite seksualne orijentacije te se pitaju kako se odnositi prema tomu i pratiti djecu, ne skrivajući se u osuđujućem stavu. Spomenuo se brojnih roditelja koji vide djecu kako odlaze, koja umiru od bolesti ili u nesrećama, koji vide djecu koja ne napreduju u školi i koji ne znaju što učiniti.

Toliko je problema za roditelje, razmislimo kako im pomoći, pozvao je. Roditeljima je pak kazao neka se ne boje, te ih potaknuo da razmisle o svetome Josipu kako je riješio probleme i da mole za njegov zagovor.

Molitva i ljubav prema bližnjemu

Na kraju kateheze papa Franjo je podsjetio vjernike kako molitva nikada nije apstraktna ili isključivo nutarnji čin, već je uvijek neraskidivo povezan s dobročinstvom. Samo kada spojimo molitvu s ljubavlju prema bližnjemu možemo razumjeti Gospodinove poruke. Sveti Josip je molio, radio i ljubio, napomenuo je Papa – što je ujedno i lijep primjer za roditelje. Zbog toga je uvijek primao ono potrebno kako bi se suočio s izazovima života.

Sveti je Otac zaključio katehezu molitvom za zagovor svetoga Josipa.

Sveti Josipe, ti koji si čovjek koji sanja,

nauči nas oporaviti duhovni život

Kao nutarnje mjesto gdje se Bog očituje i gdje nas spašava.

Ukloni od nas misao da je molitva beskorisna;

pomozi svakome od nas da odgovori onome što nam Gospodin pokazuje.

Neka naše razmišljanje bude obasjano svjetlošću Duha,

naša srca ohrabrena Njegovom snagom,

a naši strahovi spašeni Njegovom milošću. Amen.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja