Budi dio naše mreže

Ostati vjeran Bogu noseći breme neplodnosti

Nakon desetljeća nade, molitve i pokušaja, Ana i Joakim napokon su dobili dijete. No za mnoge parove koji se suočavaju s neplodnošću, biološko dijete nikada neće biti moguće. Je li njihova radost nemoguća i vjera manja zato što nisu u mogućnosti začeti?

/ at

Oni koji se bore s neplodnošću, ugledajući se na primjer Ane i Joakima mogu promišljati o tome da, iako nisu u mogućnosti začeti dijete, njihov život može biti vrlo plodan. Ana i Joakim desetljećima nisu mogli začeti, međutim Catholic Exchange portal promišlja o istinskoj plodnosti njihove ustrajne vjere.

Iako su neprekidno molili za dijete, ustrajnost u molitvi i svetost Ane i Joakima nisu bile uvjetovanje dobivanjem odgovora na tu molitvu. Zasigurno bi nastavili imati ogromnu vjeru u Božji plan i da nikada nisu začeli. U tome leži, ne samo istinska plodnost njihove vjere, već i dokaz njihove ljubavi. Njihova ljubav, ali i tuga zbog boli koju su dijelili predstavlja snagu kojom su slavili Boga. Ni u najtežim trenucima koje im je pružila dugotrajna patnja nisu odustajali od vjere i molitve.

Ljudi su bili zadivljeni njihovom vjerom znajući da je lako slaviti Boga kada je sve u redu. Njihova ustrajnost podsjetnik je da vjerujemo čak i kada je bolno. Ana i Joakim su, upravo zbog ustrajanja u vjeri tijekom patnje, pružili snažan i plodan primjer drugima u zajednici.

Saznanje o ovoj vrsti plodnosti i dalje ne oduzima bol koju parovima izaziva nemogućnost začeća, ali može imati snažan utjecaj na Crkvu poručujući svima u zajednici kako stvari nekad ne idu po našem planu i kako je moguće pronaći radost kroz patnju.

Ne treba izbjegavati promišljanje o žalosnim i nesretnim trenucima, ne moramo izbjegavati suočavanje s tugom. Ni Isus nije izbjegavao suočavanje s tugom, dok je bio na Križu nije se smijao.

“‘Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?’ Kao onaj koji je bio potpuno ljudski i potpuno božanski, Isus je znao da ga Otac nije napustio. Ali je rekao to za naše dobro, da nam pokaže da možemo plakati u svojoj patnji”, pišu na Catholic Exchange-u.

Radost ne znači konstantnu veselu sreću, već se krije u stalnom povjerenju. Ona predstavlja dubok i trajan mir koji omogućuje ustrajnost u vjeri. Mir koju im je vjera pružila je istinska radost Ane i Joakima koja može biti primjer svim parovima, a osobito onima koji pate od neplodnosti.

Ključne riječi:
neplodnost sveti ana i joakim vjera

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja