Budi dio naše mreže

Papa Franjo predsjedao je redovnim konzistorijem za glasovanje o nekim kauzama kanonizacije. Odlučeno je kako će četrnaestero ljudi biti kanonizirano 20. listopada ove godine, a mladi laik Karlo Acutis će pak biti kanoniziran tijekom Jubileja 2025., na datum koji će se tek utvrditi, piše Vatican News.

/ im

Konzistorij je počeo liturgijom Trećeg časa a zatim je kardinal Marcello Semeraro, prefekt Dikasterija za kauze svetih, pročitao kratak izvještaj, tzv. Peroratio o životima i priznatim čudima po zagovoru kandidata.

Najveću skupinu novih svetaca čine tzv. „Mučenici iz Damaska“, koji su ubijeni u Siriji 1860. To su fra Manuel Ruiz López i sedam drugova te maronitski laici, braća Abdel Moati, Franjo i Rafael Massabki. Njih 11-ero ubijeno je iz mržnje prema vjeri tijekom Sirijskog građanskog rata. Prema izvješću, ubijeni su u noći 9. srpnja dok su molili u franjevačkoj crkvi u Damasku.

Bit će kanonizirano i dvoje Talijana – vlč. Josip Allamano i s. Elena Guerra. Vlč. Allamano je na početku 20. stoljeća utemeljio Ustanovu posvećenoga života misionara Tješiteljice i sestara misionarki Tješiteljice; a s. Elena Guerra je posvetila svoj život odgoju djevojaka i krajem 19. stoljeća osnovala Družbu oblatkinja Duha Svetoga.

Odobrena je i kanonizacija redovnice rođene u Kanadi, s. Marije Léonie Paradis koja je početkom 20. stoljeća utemeljila Družbu malih sestara Svete obitelji.

Papa Franjo i konzistorij kardinala glasovalo je i o kanonizaciju Karla Acutisa, koji je rođen 1991. u Engleskoj u talijanskoj obitelji. Odlučeno je kako će biti proglašen svetim tijekom Jubileja 2025. Preminuo je 12. listopada 2006. u talijanskoj Monzi, nakon što je obolio od leukemije u dobi od 15 godina. Papa Franjo proglasio ga je blaženim 2020. u Asizu, kamo je Karlo više puta hodočastio, a tamo se nalaze i njegovi posmrtni ostaci. Bio je vješt s računalima te je bio poznat po svojoj privrženosti euharistijskim čudima i marijanskim ukazanjima, kojima je posvetio mrežnu stranicu. Prema Peroratiu, blaženi Karlo bio je “ljubazan i brižan prema najsiromašnijima, a pomagao je beskućnicima, potrebitima i imigrantima novcem koji je uštedio od svog tjednog džeparca”, piše Vatican News.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja