Budi dio naše mreže

"Bio sam svjestan da trebam otići, bila je potreba", ističe fra Antonio Šakota iz Hrvatske katoličke misije Zurich, delegat za Švicarsku. Fra Antonio u Misiju stiže 2018.godine. Prije dolaska u Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji bio je duhovni asistent Frame, Franjevačkog svjetovnog reda i promicatelj duhovnih zvanja.

/ Domagoj Pejić

“Postoji neslužbeni početak Misije, 1953. godine, kada je u Švicarsku došao fra Lucijan Kordić. Službeni početak je 1967.godine kada dolazi fra Ljubo Krasić i osniva se HKM Zurich. I evo, 55 godina fratri Hercegovačke franjevačke provincije služe svome narodu”, priča nam fra Antonio dodajući da mise slave u 11 gradova u kantonu Zurich. Pastoralno skrbe za oko dvije i pol tisuće hrvatskih obitelji. U pastoralni rad uključena su trojica franjevaca i jedna časna sestra.

Fra Antonio u Misiju stiže 2018.godine. Prije dolaska u Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji bio je duhovni asistent Frame, Franjevačkog svjetovnog reda i promicatelj duhovnih zvanja. I nastavio je rad s mladima. Želio je, u uvjetima pandemije i ograničenja, barem jednom mjesečno slaviti mise za mlade pa nastaviti s molitvenim susretima, druženjima. Odaziv je bio više nego što je mogao očekivati. “Mladi nam sada dolaze i iz ostalih Misija i udaljenih gradova”, svjedoči nam fra Antonio.

Njegov rodni Mostar mu je najdraži grad na svijetu. Prve godine života proveo je, pak, u Sarajevu, pa u Njemačkoj i onda u Čitluku. Kao dijete volio je nogomet i aktivno ga igrao do ozljede i operacije koljena, što mu je jako teško palo. No, počela ga je zanimati vjera. Upisuje fakultet ali ga uskoro i napušta. Prelomio je, kako kaže, 2006. godine za vrijeme ‘Mladifesta’ u Međugorju.

“Jeruzalem mi je obilježio život po mnogo čemu”, nastavlja fra Antonio koji je filozofsko teološki studij završio u tome gradu u kojem je i zaređen za đakona. Među ostalim, na susretu pape Franje i carigradskog patrijarha Bartolomeja pjevao je Evanđelje na latinskom jeziku na Isusovom grobu. U Mostaru je za svećenika zaređen na Petrovo 2014.godine. “Najviše pamtim četiri godine rada s Franjevačkom mladeži. Njihova ljubav me oblikovala kao čovjeka i svećenika”, ističe.

Za mladomisničko geslo izabrao je riječi Svetog Petra ‘Gospodine Ti sve znaš! Tebi je poznato da Te volim’. “Kontekst ovog događaja je Petrov povratak među žive, među učenike, nakon izdaje i zatajenja. I ja sam Mu želio reći, bez obzira na sve; Ti si Isuse iskusio da u mome životu i mome srcu ima ljubavi za Tebe”, pojašnjava fra Antonio.

Prvih godinu dana jako mi je nedostajao Mostar! Bilo mi je teško prihvatiti novu sredinu no sada mi je tamo lijepo. Stvorio sam obiteljski odnos s vjernicima, pogotovo s mladima

A kako mu je bilo prihvatiti odluku poglavara da ostavi mlade, voljeni grad i ode u Zurich? “Bio sam svjestan da trebam otići, bila je potreba. Prvih godinu dana jako mi je nedostajao Mostar! Bilo mi je teško prihvatiti novu sredinu no sada mi je tamo lijepo. Stvorio sam obiteljski odnos s vjernicima, pogotovo s mladima”, svjedoči.

“Sviđa mi se rečenica Zlatka Dalića; ‘Uvijek ostanimo ponizni’. Ostati ponizan, vjerovati u Boga i Njemu prepustiti putove svoje”, poručio je na kraju fra Antonio Šakota.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja