Budi dio naše mreže

Činjenica je da se obitelj u suvremenom svijetu nalazi u krizi te da postoje određene snage kojima je cilj uništiti tradicionalnu mnogobrojnu kršćansku obitelj. Ipak, obitelj koja se gradi na ljubavi, odgovornosti i požrtvovnosti ostat će vjerna svojim vrijednostima i tradiciji. U nastavku pročitajte zašto je obitelj važna i čemu nas obitelj uči.

/ md

U nastavku prenosimo tekst Duhosa – duhovnosti osječkih studenata o važnosti i vrijednosti obitelji koja predstavlja centar čovjekova života. Koja je vrijednost obitelji i što Biblija govori o njoj možete doznati u nastavku.

Prve stranice Pisma donose opis stvaranja muškarca i žene kao vrhunac Božje stvarateljske ljubavi. „I reče Bog: Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična, da bude gospodar ribama morskim i pticama nebeskim i stoci – svoj zemlji – i svim gmizavcima što puze po zemlji! Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku svoju On ga stvori, muško i žensko stvori ih.“ Na sliku otajstva Boga koji je Ljubav i Darivanje stvorena je ljudska obitelj, stvoreni su muško i žensko.

Zato je kršćanska obitelj tako važna karika društva.

Bog je ljudima dao bračni savez kako bi mogli biti blagoslov jedni drugima i svima koji će se iz toga saveza roditi ili u njega biti uključeni. Bog je ljudima, dao da žive u obiteljima, gdje oni tu njegovu “sliku i priliku” trebaju ostvariti i potvrditi. Zato je kršćanska obitelj tako važna karika društva. Vrijednost crkvene zajednice najbolje se potvrđuje (ili osporava) kršćanskim obiteljima koje crkvenu zajednicu ostvaruju. U suvremenom društvu otuđenih pojedinaca kršćanska obitelj ima još istaknutiju ulogu.

Danas se obitelj nalazi u dubokoj krizi. Imam dojam kao da određene snage u suvremenom društvu imaju za cilj razbijanje tradicionalne obitelji, kao zajednice muškarca i žene, utemeljene na uzajamnoj ljubavi, i otvorene životu kao daru koji dolazi „odozgor“. No, ne treba kukati i plakati, nego pozivati današnje kršćanske obitelji da, promatrajući Svetu Obitelj, otkrije vlastiti izvor te vlastito zvanje i poslanje, koje joj je namjenio vječni i dobro Bog.

Obitelj se gradi na ljubavi, požrtvovanju i suodgovornosti.

Obitelj je osjetljiva i krajnje odgovorna institucija. Ono što smo stekli u roditeljskom domu ostaje s nama cijeli život. Obitelj se gradi na ljubavi, požrtvovanju i suodgovornosti. Obitelj je najljepša hrvatska riječ. Obitelj mi je najvažnija u životu. Oni me podržavaju, štite, vole, vesele se sa mnom. I na bilo kojem drugom jeziku, to je najljepša riječ. Obitelj.

„Obitelj započinje u ljubavi dvoje ljudi koji pozivaju u život novog čovjeka, da se rodi u toplom, zaštićenom domu. Gdje se dijete prihvaća u ljubavi, tu ono dolazi kao dar. Gdje se ono želi i gdje je dobrodošlo, tu će u tišini nastati jedna mala oaza. Tko se raduje djetetu, raduje se životu.“ (Phil Bosmans)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja