Budi dio naše mreže

"Isus nas zove pojedinačno, zove nas našim imenom. On nije rekao da obratimo druge, nego da se mi obratimo i vjerujemo evanđelju. Što nam vrijede sva odricanja, što nam vrijedi sav post i molitve ako iz korizme nećemo izići bolji? Što nam vrijedi", piše fra Ante Mitar.

/ im

Prenosimo promišljanje fra Ante Mitra, objavljeno na mrežnoj stranici bogoslova Hercegovačke franjevačke provincije fra3, o obraćenju u korizmi.

Post, molitva i odricanje izrazi su koje u korizmi svakodnevno slušamo. Korizma je povlašteno vrijeme, vrijedno vrijeme koje nam je povjereno. Ona je vrijeme naše pustinje, prema tome i naše kušnje. Uz ove opise korizme, uvijek se sjetim kada je jedan fratar rekao kako je korizma zapravo radosno vrijeme i pitao se zašto. Crkva nas poziva upravo na to. Poziva nas da i mi zađemo u svoju pustinju. Da iznova započnemo put preobrazbe i usmjerimo svoja srca na ono bitno. Da stavimo Isusa u središte našega života. Poziva nas na radost.

Većina nas je ove korizme donijela neke odluke. Netko manje, netko veće – nije bitno. Ono što je bitno jest da u njima ustrajemo. Ako i padnemo – nema veze. Važno je da se dignemo i opet nastavimo. Reći ćemo: „pa teško je i nemam volje.“ Da! Teško je. Da! Uzeli smo velik zalogaj i natovarili sebi previše. No, ne gubimo nade i sjetimo se cilja. Sjetimo se onoga što nas čeka. Sjetimo se da je vrhunac korizme Uskrs. Pobjeda života nad smrću. Jer nema Uskrsa bez križa. I zbog toga je korizma radosno vrijeme.

Uza sve naše odluke, ove korizme dopustimo sebi biti malo sebični. Uzmimo vremena za sebe i svoj rast. Pronađimo svoju pustinju u kojoj ćemo se vježbati u dobru. Pronađimo vremena za sebe i utecimo se Gospodinu. Promislimo malo što za njega činimo. Što činimo da bismo njemu ugodili. Neka sva naša odricanja, svi postovi i molitve budu na našu izgradnju i korist drugima. Da i mi doživimo svoj Uskrs, svoju pobjedu. Jednostavno, da se obratimo.

Isus nas zove pojedinačno, zove nas našim imenom. On nije rekao da obratimo druge, nego da se mi obratimo i vjerujemo evanđelju. Što nam vrijede sva odricanja, što nam vrijedi sav post i molitve ako iz korizme nećemo izići bolji? Što nam vrijedi?

Ili, kao što kaže sveti Bazilije Veliki: “Ne jedeš meso, a jedeš brata svoga. Ne piješ piće, a ponižavaš drugog čovjeka.”

Gospodine Isuse, zoveš me u pustinju. Nauči me osluškivati Tvoj glas. Nauči me nositi se sa svim kušnjama koje pustinja sa sobom nosi. Daj mi snage da ustrajem u dobru i ne odustajem. Pomozi mi da uvidim stvari koje nisu dobre  i mjesta gdje mogu dati više. Neka se moja pustinja pretvori u oazu  i bude na korist drugima. Neka moj post, molitva i moje odricanje rode ljubavlju i da ne jedući meso ne pojedem svoga brata. Da ne pijući piće ne ponizim drugog čovjeka. Obrati me Isuse, ja ti vjerujem.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja