Budi dio naše mreže

Osobe koje umiru bez bolničkih kapelana, ali i obitelji od kojih se traži da ostanu u kućama, a ne mogu doći do svećenika zbog izvanredne situacije, odnosno pandemije, papa Franjo podsjetio je na Katekizam i "pokajanje" kojim se može dobiti oprost grijeha.

/ hk

Salus animarum, spasenje duša, vrhovni je zakon Crkve, temeljni interpretativni kriterij za određivanje onoga što je ispravno. Zbog toga Crkva uvijek na svaki način nastoji ponuditi mogućnost pomirenja s Bogom svima onima koji to žele, koji su u potrazi, čekaju ili koji postanu svjesni svog stanja te osjete potrebu da budu prihvaćeni, voljeni, oni kojima je oprošteno.

U ovim izvanrednim vremenima zbog pandemije s virusom, korisno je podsjetiti ljude koji su teško bolesni i izolirani na odjelima intenzivne njege, kao i obitelji od kojih je zatraženo da ostanu kod kuće kako bi se izbjeglo širenje infekcije, na veliko bogatstvo tradicije. Papa Franjo je to učinio tijekom homilije na misi u Domu svete Marte u petak 20. ožujka, piše Vatican News, a prenosi Fratellanza umana.

Razmislite: vrijeme je!

“Znam da mnogi od vas za Uskrs pođete na ispovijed kako biste se pronašli s Bogom. I, mnogi će mi danas reći: ‘Ali, oče, gdje mogu pronaći svećenika, ispovjednika, budući da se ne može izlaziti iz kuće? A ja se želim pomiriti s Gospodinom, želim da me zagrli, da me otac zagrli… Što mogu učiniti ako ne nađem svećenika?’ Čini ono što kaže Katekizam”, rekao je Papa.

Papa Franjo na misi u Domu svete Marte / Foto: Vatican Media

“Vrlo je jasno: ako ne pronađeš svećenika koji bi te ispovjedio, razgovaraj s Bogom, on je tvoj Otac i reci mu istinu: ‘Gospodine, učinio sam to, to, to… Oprosti mi’ i zamoli ga za oproštenje svim srcem, činim pokajanja i obećaj mu: ‘Kasnije ću ovo ispovijedati, ali oprosti mi sada’. I odmah ćeš se vratiti u milost Božju. Ti se sam možeš približiti, kako nas uči Katekizam, oprostu Božjem, ako pri ruci nemaš svećenika. Razmislite: vrijeme je! A ovo je pravo vrijeme, pravo vrijeme. Dobro izvršen čin pokajanja, i tako će naša duša postati bijela kao snijeg”, rekao je Sveti Otac.

Papa se, zapravo, osvrnuo na brojeve 1451. i 1452. Katekizma Katoličke Crkve, koji glase:

  • Među pokornikovim činima kajanje je na prvome mjestu. To je “bol duše i osuda počinjenog grijeha s odlukom više ne griješiti”.
  • Kada kajanje proizlazi iz ljubavi prema Bogu, ljubljenom iznad svega, naziva se “savršenim kajanjem” (iz ljubavi prema Bogu, contritio). To kajanje oprašta lake grijehe; a postiže oproštenje i teških grijeha ako uključuje čvrstu odluku pristupiti sakramentalnoj ispovijedi, čim to bude moguće.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja