Budi dio naše mreže

Smiju li se pobožnosti preklapati? Kako se ispravno pripemiti za sv. Antuna? Može li se dvaputa dnevno pričestiti? Na ova i druga pitanja odgovarao je u emisiji HKR-a "Halo, velečasni?“ u petak, 12. ožujka župnik župe sv. Antuna Padovanskog u Zagrebu fra Roko Bedalov.

/ im

Smiju li  se pobožnosti preklapati?

Često se događa da se pobožnosti preklapaju. Trenutno smo u devetnici sv. Josipu, a u utorak započinje pobožnost sv. Antunu. Pobožnosti nikad previše. I tu se ne moramo nekako pitati što je važnije, a što manje važnije. Onaj tko štuje sv. Josipa on će se moliti sv. Josipu, a onaj tko štuje sv. Antuna molit će se njemu. Ono što je važno mogu se pobožnosti i ispreplitati. Neće se ništa dogoditi, ako se mi taj dan molimo i sv. Josipu i sv. Antunu. Sveci se neće posvađati i neće biti ljubomorni. Možemo moliti i jedno i drugo. Možemo taj dan pojačati post i molitvu i jednom i drugom svecu. I jedan i drugi su moćni zagovornici i dat će nam snagu za naš život.

Kako se ispravno pripremiti za sv. Antuna?

Utorci su dan sv. Antuna zato što je u utorak sv. Antun, njegovi posmrtni ostaci preneseni su iz Arcelle u Padovu. A trinaest utoraka zato što je 13. lipnja sv. Antun umro. Zato broj trinaest. Svaka župa i župnik kreiraju tu pobožnost, ali i svaki vjernik sam sebi uzima jednu vrstu pobožnosti koja mu najviše odgovara. Uglavnom se pobožnost sastoji od molitve krunice s. Antunu, litanija, molitve večernje sv. Antunu i sveta misa. Osoba može moliti i druge molitve sv. Antunu. Preporučio bih onima koji su štovatelji sv. Antuna da dođu do nekog dobrog molitvenika koji će im pomoć u pobožnosti u sv. Antunu. To su molitve za obitelj, djecu, za pronalazak posla i mnoge druge stvari. Ono što je čovjeku potrebno to i moli. Naš svetac to većinom uslišava.

Može li se dvaput dnevno pričestiti?

Ono što Crkva minimalno preporuča jest da se svake godine jednom najmanje ispovjedimo i o Uskrsu pričestimo. To je minimum. Ono što preporučuje da bi potpuno sudjelovali na svetoj misi , naravno, ako smo u stanju milosti da se možemo pričestiti. Pričest nam daje snagu za borbu u životu, borbu protiv grijeha i da sačuvamo milost. Redovito primanje pričesti je svaki dan. U izvanrednim situacijama možemo se dvaput pričestiti. Ako si u danu sudjelovao na dvije svete mise onda se možeš dva puta pričestiti. Ne u smislu da ćemo trčati iz crkve u crkvu na pričest. Jedna pričest je dovoljna, ali u izvanrednim situacijama možemo dva puta. Napominjem da više od toga ne može.

Cijelu emisiju “Halo, velečasni!” poslušajte ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja