Budi dio naše mreže

Lik Majke od Milosti koji spaja Ramu i Sinj

Ramski hodočasnici krenuli su na tradicionalno hodočašće iz Rame prema Sinju, izvještava Rama-Prozor.Info. Posebno čvrsta veza između ova dva kraja jest lik Majke od Milosti – Gospe Sinjske.

/ at

Po staroj ramskoj tradiciji, nekoliko dana pred blagdan Velike Gospe, brojni hodočasnici idu pješice od Rame do Sinja. Neki na put kreću u znak zahvale, neki kao način molitve Majci od Milosti. Nakon hodočasničkog blagoslova u župnoj dvorani u Rumbocima, na trodnevno pješačenje, jutros je krenulo je dvadeset i troje hodočasnika. Tijekom svojega hoda prema Sinju, hodočasnici će prijeći preko Paklina, Šujice, Borove Glave, Livna, Vagnja i doći u Sinj. U Sinj stižu u petak navečer na misu uočnicu i na proslavu Velike Gospe. Čvrsta veza Rame i Cetinske krajine duga je više stoljeća. Posebno čvrsta veza između ova dva kraja jest lik Majke od Milosti – Gospe Sinjske, piše Rama-Prozor.Info.

“Gospa selica” od Rame do Sinja

U višestoljetnom kretanju iz Bosne prema moru franjevci su donosili sa sobom slike Bogorodice kao ponajdraže životvorne svetinje, amanete djelovanja među pukom, bliže njihovim osjećajima, zalog sigurnosti u nesigurnosti lutalačke sudbine. Te Gospe selice, kako ih se ponekad naziva, podsjećale su fratre i narod na stari kraj, stvarale atmosferu starine često potrebne za razvoj pobožnosti, potajne jer su nepoznati slikari koji su ih ostavili potomstvu na štovanje, piše na stranici Svetišta Gospe Sinjske. Čudotvorna Prilika Majke Božje bila je nadragocjenije blago što su ga franjevci sa sobom ponijeli iz Rame. Ona im je bila utjeha i pomoć na putu od Rame do Sinja, potom preko Dugopolja i Klisa do Splita, gdje su se 9. siječnja 1688. privremeno uselili u staru benediktinsku opatiju na Sustjepanu.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja