Budi dio naše mreže

"Tijelo Marijino prihvatilo je Isusovo tijelo, od utjelovljenja i rođenja, do Kalvarije i Uskrsnuća. Sada je pak Blažena Djevica Marija dušom i tijelom u zajedništvu Presvetog Trojstva, sa svojim Sinom u nebeskoj slavi", rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić na svetkovinu Velike Gospe.

/ hk

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je središnje euharistijsko slavlje svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije u nedjelju 15. kolovoza u nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Na početku mise okupljene je pozdravio rektor Svetišta preč. Domagoj Matošević, podsjetivši kako je prije 50 godina u Mariji Bistrici održan Marijanski kongres te je iste godine Marija Bistrica proglašena nacionalnim marijanskim svetištem. Zagrebački nadbiskup kardinal Bozanić u uvodu je rekao kako “danas hodočastimo Majci kojoj se rado dolazi s puno ljubavi, privrženosti i pouzdanja”.

U homiliji je kardinal istaknuo kako “trebamo uvijek gledati i težiti za onim što je u nebu, gdje Marija već dušom i tijelom boravi. Kao ljudima darovan nam je život i nikada neće prestati postojati. Naime, i smrt je samo put usmjeren prema nebu, kojem predstoji uskrsnuće tijelo”.

Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Rekao je i da je današnja Svetkovina kao drugi Uskrs, ali sav marijanski. “Ona nam kao zalog pruža otajstvo uskrsnuća tijela za kojim u svojoj dubini čezne ljudsko srce. Ona obasjava svjetlom nade našu svakidašnjicu. Marija, dušom i tijelom uznesena na nebo, usmjeruje naš pogled prema našoj budućoj sudbini”.

Pogled na Mariju pomaže da cijenimo vlastitu ljudskost!

Marijino uznesenje dušom i tijelom u nebo je siguran znak naše buduće slave i uči nas ispravnom pristupu našemu tijelu, rekao je kardinal Bozanić. “Ova nam Svetkovina usmjeruje pogled preko granica smrti kada se raspada naš ovozemni dom, kako bismo, zatim, po Božjoj milosti prošli kroz duboku promjenu”.

“Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije potiče nas da njegujemo zdrav odnos prema duši i tijelu, prema cijelom svojem biću, koje je predodređeno za slavno zajedništvo s Bogom, poput Presvete Bogorodice Marije. Stoga nam pogled na Mariju pomaže da cijenimo vlastitu ljudskost, svoje tijelo i svoju dušu, svoj život, jer ćemo i mi jednom doći do slave u kojoj se Marija već nalazi”.

Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Istaknuo je da je vjera u uskrsnuće tijela puno šira od besmrtnosti duše te da nam ona pokazuje da ništa ljudsko neće biti izgubljeno, nego će sve biti zauvijek spašeno.

Tijelo je sakrament ljudske osobe!

“S tim je povezana još jedna poruka kršćanske mudrosti, koja je danas nažalost pomalo zanemarena, ako ne i zaboravljena, a to je ona o zaslugama. Naime, zasluga je pečat Vječnoga što ga Krist utiskuje u svaki čovjekov čin, čak i onaj najskromniji i najskriveniji, ako se čini u svjesnom i namjernom odnosu s Kristom, koji je za nas dao svoj život. Uključujući svoj mali doprinos u Kristovo djelo otkupljenja, sudjelujemo u beskrajnim zaslugama što ih naš Gospodin s Križa nastavlja izlijevati na nas po euharistijskoj žrtvi”, rekao je kardinal Bozanić .

Pozivajući se na sv. Ivana Pavla II., koji je naglašavao kako je tijelo sakrament ljudske osobe, kardinal je istaknuo da od tijela polazi svaki odnos s ljudima i sa stvarima, to jest sa svim vidovima stvarnoga.

Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

“Kako je nemoguć bilo koji ljudski odnos bez tijela, tako je nemoguć i čin ljubavi, i onaj najskrovitiji i najtajniji bez tijela. I to je zapravo način na koji svatko od nas polako uči i shvaća koliko je važno davati se, živjeti za drugoga, do punine slobode koju ćemo svi spoznati, barem u posljednjem, vrhovnom trenutku, u času naše smrti”, pojasnio je, ističući da je Isusov odnos s njegovom Majkom bio poput svakog ljudskog odnosa.

Ona je sada sa svojim Sinom u nebeskoj slavi!

“Tijelo Marijino prihvatilo je Isusovo tijelo, od utjelovljenja i rođenja, do Kalvarije i Uskrsnuća. Sada je pak Blažena Djevica Marija dušom i tijelom u zajedništvu Presvetog Trojstva, sa svojim Sinom u nebeskoj slavi”, rekao je.

Zaključujući homiliju kardinal Bozanić pozvao je okupljene vjernike da pod okriljem Majke Božje Bistričke ne prestanu “zahvaljivati dobrom Bogu što nam čini velika djela. Dao nam je svoga Sina za spasitelja i otkupitelja. Šalje nam Duha Svetoga da nas vodi i posvećuje. Darovao nam je Presvetu Bogorodicu Mariju za majku, a raduje nas i nebeskim zagovorom bl. Alojzija Stepinca, koji nas uči kako se u svom životu pouzdati u Boga”.

Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Pročitajte cijelu propovijed!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja