Budi dio naše mreže

Ključna riječ: velika-gospa

FRA MARIO BERIŠIĆ Majka koju Bog nikad ne odbija

"Majko ako naiđeš na moje zatvoreno srce, ako ti se opirem i odbijam da učiniš sa mnom isto što si i sa sobom učinila, odnosno predala se Bogu u potpunosti, molim te da me svojom ljubavlju razoružaš i obratiš", piše fra Mario Berišić na svojem Instagram profilu. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

Hodočasnici potrebni blizine Blažene Djevice Marije

Brojni hodočasnici iz cijele Slavonije i ove godine hodočastili su na različite načine – pješice, biciklom, automobilom - u svetište Gospe od Utočišta u Aljmašu. Neke od njih pitali smo o razlogu dolaska u ovo svetište te o njihovoj pobožnosti Blaženoj Djevici Mariji.

Pogledajte kako je proslavljena Velika Gospa diljem domovine

Jedna od najljepših marijanskih svetkovina je upravo blagdan Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo ili kako se tradicionalno naziva Velika Gospa. Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua predvodio je u nedjelju središnje euharistijsko slavlje ove svetkovine u svetištu u Molvama.

Iako je dogma o Marijinu uznesenju proglašena tek u novije vrijeme, njoj prethodi duga tradicija

Teologija nas uči da je Marijino uznesenje dušom i tijelom na nebo kruna njezina bogomajčinstva, vječnog djevičanstva i bezgrješnog začeća. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo po završetku njezina zemaljskoga života proglasio je člankom vjere 1. studenoga 1950. papa Pio XII. Iako je ta dogma proglašena tek u novije vrijeme, njoj prethodi duga tradicija, stara gotovo kao i sama Crkva.

Mons. Mate Uzinić: Gospa nas svojom poniznošću usmjerava prema onome što je bitno

"Bog je onaj koji s nama, kao i s Gospom, ima svoj plan ljubavi i služenja, ali i konačnog zajedništva svetih na nebesima. A naš bližnji je svatko tko je potreban. Potrebno ga je samo prepoznati. I, kao i Marija s Isusom u utrobi, krenuti mu ususret. I iskazati mu ljubavi", poručuje apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije i riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić. Njegovo promišljanje nad liturgijskim čitanjima na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije prenosimo u cijelosti.

Misna slavlja na Veliku Gospu u marijanskim svetištima diljem Hrvatske

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo – Veliku Gospu, mnogi će vjernici hodočastiti u neko od brojnih hrvatskih marijanskih svetišta. Donosimo raspored misa koje će biti slavljene na samu svetkovinu diljem Lijepe Naše u nekim svetištima i crkvama u koja hodočasnici tradicionalno odlaze.

Petstota obljetnica od Gospina čuda na Korčuli!

Uz nadolazeću svetkovinu Velike Gospe, prisjetimo se da su Gospinu zagovoru i pomoći Korčulani pripisali pobjedu na blagdan Velike Gospe godine 1571. nad alžirskim Uluz-Ali-begom. To na latinskom jeziku detaljno opisuje korčulanski kanonik, arhiđakon Antun Rozanović, čiji je brat Vicko tada bio glavni zapovjednik korčulanske obrane.

Ususret svetkovini Velike Gospe u Šibenskoj biskupiji dan posta i molitve

Jeste li znali da su u Šibenskoj biskupiji četiri marijanska svetišta: Gospa od Vrpolja, Gospa od Anđela na Visovcu, Gospa od Karavaja u Tisnom i Gospa od Velikog hrvatskog krsnog zavjeta u Biskupiji kod Knina i u Kninu te da najstariji Gospin lik i najstarija molitva Gospi – Šibenska molitva, potječu iz ove biskupije?

1 2 3 5
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja