Budi dio naše mreže

Kako su zaista izgledali sv. Marko Križevčanin i Košički mučenici

Košička nadbiskupija je na konferenciji 2019. godine predstavila rezultate antropološkog i forenzičkog istraživanja relikvija sv. Marka Križevčanina, sv. Stjepana Pongracza i sv. Melkiora Grodzieckoga, na temelju kojih su znanstvenici rekonstruirali njihov povijesni izgled u vrijeme pogubljenja.

/ at

Na 400. obljetnicu mučeništva svećenika Zagrebačke biskupije sv. Marka Križevčanina (Hrvata), te dvojice isusovaca sv. Stjepana Pongracza (Mađara) i sv. Melkiora Grodzieckoga (Poljaka), prošle godine Košička je nadbiskupija na konferenciji predstavila rezultate antropološkog i forenzičkog istraživanja relikvija spomenutih svetaca, na temelju kojih su znanstvenici rekonstruirali njihov povijesni izgled u vrijeme pogubljenja, prenosi portal Isusovci.hr.

Foto: Isusovci.hr

Silvia Bodoriková (Sveučilište u Bratislavi) donijela je rezultate antropološke analize relikvija u Trnavi i Ostrogonu. Usporedila je povijesne zapise s tragovima mučenja na svakoj kosti. Jiří Šindelář i Martin Frouz (Sveučilište u Brnu) predstavili su forenzičke metode rekonstrukcije stvarnog oblika lica od ostataka lubanje, usko surađujući s brazilskim stručnjakom Cicerom Moraesom.

Ovdje možete pogledati rekonstrukciju izgleda Marka Križevčanina, ovdje Stjepana Pongracza, a ovdje Melkiora Grodzieckoga.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja