Budi dio naše mreže

Kako se nositi sa životnim neuspjesima po uzoru na sv. Brigitu Švedsku?

Sveta Brigita jedna je od najvećih mističarki u povijesti Crkve. Kroz život, ova se požrtvovna majka i supruga susrela s brojnim neuspjesima. Ipak, svojim kreposnim i jednostavnim životom bila je primjer mnogima. Ona je dokaz kako je doživjeti neuspjeh moguće jednako kao i postići svetost.

/ hk

Jeste li ikada doživjeli neuspjeh u situaciji u kojoj ste vjerovali da ste donijeli dobru odluku? Možda ste se zaručili i planirali vjenčanje te bili ostavljeni slomljenog srca nekoliko mjeseci prije. Možda ste se zaposlili s uvjerenjem kako je to vaš životni put, a isti ste posao izgubili još te godine. Možemo pažljivo razlučiti i biti uvjereni da je određena odluka Božja volja za nas, no kada počnemo živjeti tu odluku, možemo doživjeti neuspjeh koji pred nas stavlja brojna pitanja.

Sv. Brigita Švedska

Portal Aleteia donosi primjer svete Brigite Švedske kao poticaj svima koji se suočavaju s raznim neuspjesima i ograničenjima u životu.

Primjer supruge, majke i redovnice svete Brigite Švedske može nam pomoći. Njezin je život imao brojne iznenađujuće obrate, a ipak je uspjela proživjeti sve svoje neuspjehe s dovoljno milosti i poniznosti da bi postala svetica.

“Uspješno” živjeti znači truditi se u poniznosti i ljubavi slijediti Boga u svakodnevici!

Brigita je bila supruga i majka s početka 14. stoljeća. Kao mlada djevojka udala se za Ulfa, muškarca kojeg je uistinu voljela. Imali su osmero djece, a mnoga su djeca doživjela starost što je u to vrijeme bila rijetkost. Nakon što su zajedno krenuli na hodočašće, njezin se suprug razbolio i skoro umro. Predano je molila za njegovo ozdravljenje, no on je nedugo nakon preminuo. Nakon njegove smrti, Brigita nije bila sigurna što treba učiniti. Sjedila je uz njegov grob i molila. Tada je shvatila da Bog želi da osnuje redovničku zajednicu. No, doživjela je mnoge neuspjehe prije nego što je to postigla.

Pokušala je uvjeriti papu da se vrati u Rim (u to je vrijeme živio u Francuskoj), ali bez uspjeha. Preselila se u Rim kako bi pomogla u obnovi Crkve, ali njezina pisma nisu bila vrlo uspješna. Čak ni planove koje je imala za svoju redovničku zajednicu nije uspjela ostvariti kako je željela. Na kraju je umrla u Rimu, daleko od svoga doma i obitelji u Švedskoj, bez većeg utjecaja na promjene u Crkvi.

Naš je život, unatoč neuspjesima i ograničenjima, važan Bogu!

Ali što se dogodilo kao rezultat njezina života? Ona i njezin suprug živjeli su kreposno i kroz odgoj su svoju djecu približili Bogu. Jedna od njezinih kćeri je i kanonizirana svetica – sveta Katarina Švedska. Redovnička zajednica koju je osnovala proširila se cijelom Europom i bila je plodonosna. Tijekom svoga boravka u Rimu, u manjoj je mjeri utjecala na promjene u Crkvi zahvaljujući svojoj dobroti i ljubavi. Ljudi su je smatrali primjerom i ona ih je nadahnjivali da vole Boga onako kako je to ona činila. Iako velike promjene koje je željela postići nisu bile ostvarene, primjer njezina života utjecao je na mnoge ljude.

Primjer svete Brigite pokazuje nam da je naš život, unatoč neuspjesima i ograničenjima, važan Bogu i kako On može djelovati kroz svaku životnu situaciju. Možda nikada nećemo uvidjeti zašto se neki naši planovi nisu ostvarili, no to zapravo nije niti važno. “Uspješno” živjeti znači truditi se u poniznosti i ljubavi slijediti Boga u svakodnevici. Doživjeti neuspjeh uvijek je moguće, kao i postići svetost.

Ključne riječi:
neuspjeh sveta brigita švedska

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja