Budi dio naše mreže

Dok radite na svojim ciljevima, poduzmite ove mjere opreza kako biste ostali vjerni evanđeoskim vrijednostima.

/ mp
Naše se društvo nastoji izgraditi oko uspjeha. Čini se da su stil, ljepota, mladost, produktivnost, ankete, konsenzus i pažnja u medijima jedini kriterij vrijedan javnog interesa. Iz tog razloga uspjeh trpi posljedice svoje slave. Je li uspjeh zaista lažni prijatelj, Juda naših talenata?

Biti “u svijetu”, ali ne “od svijeta”

Evanđelje nas potiče da se distanciramo od uspjeha na dva načina. Prvi vidimo u borbi između Isusa i đavla tijekom iskušenja u pustinji (Matej 4, 1-11). Princ tame obećava Isusu sva kraljevstva svijeta i njihovu slavu ako pristane pokloniti se vragu. Jasno je da je ljudska snaga mjesto duhovne borbe – to je ono što se nudi u zamjenu za prodaju duše. Drugo, što obuhvaća i objašnjava prvo, je razlika koju Isus pravi između “u svijetu” i “od svijeta”, donosi Aleteia.

Ova razlika uopće nije apstraktni pojam. Povezana je s važnim odlukama koje donosimo u vezi s našim profesionalnim životom, socijalnim i obiteljskim odnosima i duhovnosti. U usmjeravanju našeg života postoje kriteriji kojima se rukovodi Bog i kriteriji koji se odnose samo na fizički svijet, zbog nedostatka boljeg pojma. Najteže se duhovne borbe odvijaju u trenutku kad se moramo odlučiti: na koji ću način živjeti svoje interpersonalne odnose, udvaranje, brak? Kako ću usmjeriti karijeru i vrijeme koje posvećujem obiteljskom životu? Dopuštam li dovoljno vremena za molitvu u svom osobnom životu, u obiteljskom životu ili u životu bez obzira koji posao odabrali?

Poniznost i legitimna potraga za unutarnjim životom ne bi trebali biti izgovor za odricanje, lijenost ili još gore, nedostatak mašte ili duhovne veličanstvenosti. Istina je: gubitak nije znak uspjeha. Dakle, ne smijemo se pretvarati da smo gubitnici.

Naravno, sveci, da ne spominjemo i samog Isusa, podsjećaju nas da Božja sredstva nisu sredstva svijeta, da dobrota ne pravi buku, da je ono nužno nevidljivo našim očima.

Usudite se svoje talente iskoristiti

Trebali bismo iskoristiti svoje talente! Ali kao i sa svime, način na koji ih koristimo ili čak nudimo treba ih pročistiti. Sam glas savjesti nije dovoljan. Vanjska, prijateljska, ali zahtjevna procjena, vrlo je različita od naše te bi nam trebala omogućiti da održimo duhovnu, moralnu, pa čak i mentalnu ravnotežu. Ali u svakom slučaju, morate se usuditi koristiti svoje talente. Možemo biti ambiciozni u smislu da želimo učiniti velike, lijepe stvari za Boga i u skladu s Bogom.

Kako se nositi s neuspjehom?

Moramo znati kako se nositi s neuspjehom. To je nešto što se mora naučiti, a nije lako. Ali nema ničeg korisnijeg i otkrivenijeg od uključivanja neuspjeha u veći uspjeh, pretvaranja u pozitivno gledište, uvođenja šire više uzvišene perspektive, na kraju u vječni život.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja