Budi dio naše mreže

Kako obraniti i svjedočiti svoju vjeru – odgovore donosi fra Mate Kolak

"Ti svjedočenjem vjere soliš, kako kaže Isus, ovaj svijet njegovom ljubavlju. Zato svjedoči radikalno, korjenito, stalno i trudi se odgovoriti na svaki Njegov i najmanji poziv. Iskustvo svetaca nas uči da, ako uspijevamo svjedočiti vjeru u malim stvarima – obvezama koje imamo kao što su brak, sakramenti, škola, posao, prijatelji – onda ćemo imati umijeća i snage svjedočiti vjeru i u velikim stvarima, u velikim i ključnim životnim trenucima", ističe fra Mate Kolak u specijalu o vjeri za projekt Pod Smokvom.

/ hk

Kako obraniti svoju vjeru? Na što se točno misli kada se kaže braniti svoju vjeru? Kako svjedočiti vjeru svaki dan? Što znači svjedočiti? Tko je svjedok vjere? Specijal o vjeri za projekt Pod Smokvom donosi fra Mate Kolak.

Kako obraniti svoju vjeru?

Dragi brate i još draža sestro, prije svega moraš znati imaš li vjeru i na što točno misliš braniti vjeru? Često, nažalost, mi vjeru poistovjećujemo s nekim običajima ili tradicijama, oblikom života, nacionalnim identitetom. Pogotovo u Lijepo našoj to znači biti Hrvat i katolik pa više kroz vjeru branim nacionalnost, a ne samo vjeru.

Kako ju braniš i od koga ju braniš? Prije svega, zapamti da ju treba braniti od samoga sebe. Svi smo grešni ljudi, svi vlastitu vjeru gazimo svojim grijesima svakoga dana.

Prva crta obrane je obrana vjere u našem srcu – čistoćom srca, života, misli, djelima. Da, padnemo, skliznemo, oblatimo se… ali zato ustanemo u ispovijedi i drugim pobožnim činima – milostinjom, pomažući drugima, čitajući Evanđelje i Sveto pismo. S druge strane, ako trebam braniti svoju vjeru pred drugima… Neću se bojati dijaloga. Neću se bojati razgovarati. Neću se bojati toga da će me drugi isprovocirati kako bih još bolje upoznao svoju vjeru. Ne znači da znam sve i da znam kako ju braniti.

Obrani Krista kao dobri razbojnik!

Ali, branit ću je svim srcem. Branit ću je kao sebe samoga. Branit ću svoga Krista jer Krist je ključ neba. Zato ću učiniti sve što treba, ovisno o napadu. Možda će netko napadati dogme, netko našu praksu, netko pobožnost. Nije bitno! Ono što se napada, to mi branimo!

Braniti znači dopustiti mladima da budu mladi i starijima da budu stari. Oni koji trpe da im se olakša patnja, a onima koji se traže da se nađu. Brani onako kako je Isus branio. Ali ne zaboravi da trebaš obraniti Krista kao dobri razbojnik. Taj prvi svetac kojeg je sam Isus kanonizirao i koji je išao u raj obranio je Isusa na križu.

Neka ti po zagovoru sv. Dizme, dobroga razbojnika, Gospodin da tu snagu, žar i milost – ne samo da dođeš u raj, nego da ga junački i srcem braniš kao što je to učinio dobri razbojnik.

Foto: Pixabay

Kako svjedočiti svoju vjeru?

Svjedok je onaj koji uprisutnjuje ono što je svjedočio. Netko je bio negdje gdje se nešto dogodilo, npr. neka nesreća, ili je možda svjedok nekog drugog događaja. Tom pričom ili možda čak scenskim prikazom pokušavam dopustiti drugome da to isto proživi, doživi… koliko je to, naravno, moguće jer ne možemo ponoviti taj događaj.

Svjedočiti vjeru znači da se trudim svojim životom, molitvom, radom, mislima, obnoviti – kao da moram napraviti kazalište Evanđelja. Kazalište u pozitivnom smislu, ne samo u smislu glumatanja… Nego, ono što se tamo dogodilo, ja želim da drugi to kroz moj život može doživjeti. Evanđelje započinje malim stvarima.

Naše svjedočanstvo je svjedočanstvo zajednice, svjedočanstvo Crkve!

Zato i tebi preporučam, dragi brate i još draža sestro, započni svjedočiti svoju vjeru od malih, temeljnih stvari. Da, to se neće odmah vidjeti, neće se odmah primijetiti, neće odmah biti glamurozno… Možda ljudi neće uopće primijetiti da postojiš – i ne moraju!

Ti svjedočenjem vjere soliš, kako kaže Isus, ovaj svijet njegovom ljubavlju. Zato svjedoči radikalno, korjenito, stalno i trudi se odgovoriti na svaki Njegov i najmanji poziv. Iskustvo svetaca nas uči da, ako uspijevamo svjedočiti vjeru u malim stvarima – obvezama koje imamo od braka, sakramenata, škole, posla, prijatelja – onda ćemo imati umijeća i snage svjedočiti vjeru i u velikim stvarima, u velikim i ključnim životnim trenucima.

Daj život za Krista svjedočeći za njega!

Ne zaboravi, vjeru ne možeš svjedočiti sam. Naše svjedočanstvo je svjedočanstvo zajednice, svjedočanstvo Crkve. Možda sam sada ja onaj koji govori, a ti slušaš. Sutra će biti obratno… ali uvijek govoriš uime Nekoga. Predstavljaš zajednicu Crkve – Kristovih apostola, a i samoga Krista. Ako to imaš u srcu, onda samo hrabro! Pogriješit ćeš puno puta, ali idi hrabro naprijed – uči, usavršavaj se i daj život za Krista svjedočeći za njega!

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja