Budi dio naše mreže

Jeste li znali da je bl. Alojziju Stepincu drugo ime Viktor, da je bio veliki ljubitelj sporta, osobito kuglanja i nogometa, da je bio član franjevačkog trećeg reda i da je za vrijeme svoga nadbiskupovanja u kratkom roku u Zagrebu osnovao čak četrnaest župa?

/ hk

Blaženi Alojzije Stepinac bio je čovjek nepokolebljive, duboke i žive vjere, nade i ljubavi, te potpunog predanja Bogu. Vjera ga je pokretala, iz nje je crpio snagu za život i rad. Zauzimao se za jedinstvo među ljudima, pozivao na praštanje i pomirenje, na ljubav i molitvu za neprijatelje. Njegovo mučeništvo, hrabrost i postojana vjera u Krista učinili su ga glasovitim u cijelom svijetu. Pročitajte neke manje poznate činjenice o njegovom životu koje su dokaz njegove gorljivosti za Krista u jednostavnosti svakodnevnoga života.

Bl. Stepinac – Dragocjeni dar Crkvi u Hrvatskoj

Na svom pisaćem stolu Stepinac je držao globus na čijem su podnožju bile napisane riječi psalma: “Gospodnja je zemlja i sve na njoj, svijet i svi koji na njemu žive”. “Imam globus”, rekao je jednom župniku Vranekoviću, “da se lakše i snažnije mogu mislima prenijeti po cijeloj zemlji, pa da molim na nakanu onih koji većma trebaju”.

Za vrijeme svog zatočeništva u Krašiću, jednoga je dana sav sretan pred župnikom uskliknuo: “Velika mi je utjeha kad pomislim, sve ste mi uzeli, samo jedno niste – da kao Mojsije uzdižem ruke k Bogu da molim!”

Kada ga je po njegovu dolasku u Krašić 1951. novinarka upitala što će u Krašiću raditi, odgovorio je: “Raditi i trpjeti za Crkvu!”

Nadbiskup Stepinac u usponu na Triglav / Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Kad je u tijeku jedne audijencije 1946. jedan hrvatski hodočasnik upitao papu Pija XII: “Svetosti, kad će nadbiskup Stepinac biti imenovan kardinalom”, Prvosvećenik je u prvi mah produžio s pozdravljanjem drugih hodočasnika, a onda se naglo okrene i odgovori: “Nemate kardinala, ali imate sveca!”

Znate li da je svoju posljednju svetu misu Stepinac služio 7. veljače 1960.?

Jeste li znali da je Stepinac tijekom svih godina kućnog pritvora, misnim slavljem obilježavao godišnjicu svoje osude, zahvaljujući Bogu što nije podlegao u teškim danima?

Jeste li znali da se tijekom zatočeništva u Krašiću Stepinac rado družio s mališanima? Djeca su ga nazivala župnikom s crvenom kapicom te su mu se obraćali s “Ti”, što je nadbiskupu bilo posebno drago.

Nadbiskup Alojzije Stepinac / Foto: Zagrebačka nadbiskupija

“Ako ste žedni moje krvi, eto me!” – rečenica je koju je 18. rujna 1946. izgovorio blaženi Stepinac prilikom svoga uhićenja.

Jeste li znali da je tijekom otvorenja župe u Zaprešiću, u nedjelju 4. studenog 1945., Stepinac bio kamenovan?

“Moja politika je bila uvijek, i bit će ista: spasavati duše”, izrekao je blaženik na svetkovinu Svih Svetih 1945. godine.

Jeste li znali da je blaženi Stepinac u rujnu 1934. stupio u franjevački treći red te je kao trećoredac uzeo ime svog predšasnika bl. Augustina Kažotića?

Jeste li znali da je za vrijeme svog nadbiskupovanja Stepinac u najkraćem roku, umjesto osam župa, u samom Zagrebu, osnovao četrnaest župa?

Blaženi kardinal Alojzije Stepinac / Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Jeste li znali da je nadbiskup Bauer, na poticaj Stepinca, 25. studenoga 1931., izdao okružnicu o osnivanju karitativnih organizacija po svim župama i osnovao Caritas Zagrebačke nadbiskupije?

Jeste li znali da je svoju prvu svečanu misu u župnoj crkvi u Krašiću, Stepinac služio 19. srpnja? U koncelebraciji je bio i dr. Franjo Šeper, tadašnji đakon koji će naslijediti Stepinca u nadbiskupskoj službi.

Jeste li znali da je svoju prvu svetu misu služio na svetkovinu Svih Svetih u bazilici Santa Maria Maggiore u Rimu?

Jeste li znali da je Stepinac s dr. Franjom Zaunerom radio stolariju i izradio 30 noćnih ormarića, razne klupe i stolove?

Blaženi kardinal Alojzije Stepinac / Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Jeste li znali da je Stepinac nakon skraćenog časničkog tečaja 1917. poslan na talijansko ratište na kojem se borio tijekom Prvog svjetskog rata?

Jeste li znali da je Stepinac, tijekom služenja vojničkog roka u Rijeci, svake nedjelje nakon zajedničke mise pohrlio preko 561 stepenica u svetište Majke Božje na Trsat, kako bi prisustvovao još jednoj misi?

Znate li da je Stepinac bio veliki ljubitelj sporta, osobito kuglanja i nogometa?

Blaženi kardinal Alojzije Stepinac / Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Jeste li znali da Stepinac nije mogao pravilno izgovoriti ‘r’ do svoje četvrte godine? Svoju govornu manu ispravio je zahvaljujući lugaru koji mu je pod jezik stavio komadić tvrdoga kruha. U svega nekoliko dana takvog vježbanja, Stepinac je naučio pravilno govoriti.

Jeste li znali da je krunica u Stepinčevu životu bila prisutna još od kolijevke? Župnik Huzek svjedoči kako je prilikom obilaska obitelji Stepinac u blaženikovoj kolijevci ugledao rastegnutu krunicu te je u tom trenutku rekao njegovoj majci Barbari: “Kak’ ne bi Lojzek postal svetac, kad već sada moli krunicu!”

Jeste li znali da je Stepincu drugo ime Viktor? Prilikom krštenja, župnik je po običaju mjesta dodao ime sveca toga dana.

Izvor: stepinac.zg-nadbiskupija.hr

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja