Budi dio naše mreže

Ključna riječ: bl-kardinal-alojzije-stepinac

Pročitajte kako se 1940. nadbiskup Stepinac neustrašivo borio protiv "bijele kuge"

"U svijesti dakle velike odgovornosti pred Bogom, u ljubavi prema narodu mome i domovini, koja je u meni jača od svakog ljudskog obzira i u dubokoj nadi, da će moje riječi biti primljene onom ljubavi kojom sam ih i napisao, obraćam se evo na Vas, vrlo poštovani gospodine, kao liječniku, te Vas molim, da u okviru svoga znanja, gdje je (uz religioznu pouku) dana najveća mogućnost borbe protiv pobačaja, poradite što intenzivnije oko toga, da ove naše narodne sramote i rane što prije nestane", napisao je 1940. zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac, uputivši svoje pismo liječnicima kao onima koji su dužni štiti svaki ljudski život. Pismo prenosimo u cijelosti.

P. Petar Galauner: Ne mogu zaboraviti suzu na licu kardinala Stepinca!

Prvi susret s blaženim Alojzijem Stepincem p. Galauner imao je 1940. godine, kada je došao u Sjemenište na zagrebačku Šalatu. Od susreta posebno ističe one u euharistiji, i blaženih trenutaka pričešćivanja, ali i zadnju proslavu imendana nadbiskupa Stepinca na slobodi 21. lipnja 1946. I danas, u 91. godini života, pamti riječi koje je kardinal Stepinac uputio u pismu za svećeničko ređenje.

Vlč. Tomislav Hačko: U Stepincu gledam svećenika koji se borio za svoje ideale sve do smrti

Diljem naše Domovine, ali i svijeta u hrvatskim katoličkim zajednicama traju molitvene pripreme za proslavu blagdana bl. Alojzija Stepinca koji će se proslaviti u ponedjeljak, 10. veljače. Ovogodišnja proslava je i jubilarna – obilježava se 60. obljetnica svete i mučeničke smrti blaženog nadbiskupa zagrebačkog Alojzija Stepinca. Središnje slavlje u zagrebačkoj - Stepinčevoj katedrali na sam blagdan s početkom u 19 sati predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja