Budi dio naše mreže

Ključna riječ: bl-kardinal-alojzije-stepinac

Bl. Alojzije Stepinac: Protuslovlje je vjerovati u Boga i biti pesimist!

"Dakle, mladi prijatelji, ne glavu k zemlji, nego u vis! Naš Bog nije se promijenio. On je i danas onaj isti brižni otac, liječnik, koji bdije nad nama. Vjerovati u Boga i biti pesimist, to je protuslovlje. Pravi katolik mora danas biti optimist više nego ikada", poručio je kardinal Alojzije Stepinac u nagovoru mladeži 1944. godine. Ove snažne riječi i danas su utjeha i ohrabrenje na našem životnom putu.

JESTE LI ZNALI? Zanimljivosti iz života bl. Alojzija Stepinca

Jeste li znali da je bl. Alojziju Stepincu drugo ime Viktor, da je bio veliki ljubitelj sporta, osobito kuglanja i nogometa, da je bio član franjevačkog trećeg reda i da je za vrijeme svoga nadbiskupovanja u kratkom roku u Zagrebu osnovao čak četrnaest župa?

Pročitajte kako se 1940. nadbiskup Stepinac neustrašivo borio protiv "bijele kuge"

"U svijesti dakle velike odgovornosti pred Bogom, u ljubavi prema narodu mome i domovini, koja je u meni jača od svakog ljudskog obzira i u dubokoj nadi, da će moje riječi biti primljene onom ljubavi kojom sam ih i napisao, obraćam se evo na Vas, vrlo poštovani gospodine, kao liječniku, te Vas molim, da u okviru svoga znanja, gdje je (uz religioznu pouku) dana najveća mogućnost borbe protiv pobačaja, poradite što intenzivnije oko toga, da ove naše narodne sramote i rane što prije nestane", napisao je 1940. zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac, uputivši svoje pismo liječnicima kao onima koji su dužni štiti svaki ljudski život. Pismo prenosimo u cijelosti.

P. Petar Galauner: Ne mogu zaboraviti suzu na licu kardinala Stepinca!

Prvi susret s blaženim Alojzijem Stepincem p. Galauner imao je 1940. godine, kada je došao u Sjemenište na zagrebačku Šalatu. Od susreta posebno ističe one u euharistiji, i blaženih trenutaka pričešćivanja, ali i zadnju proslavu imendana nadbiskupa Stepinca na slobodi 21. lipnja 1946. I danas, u 91. godini života, pamti riječi koje je kardinal Stepinac uputio u pismu za svećeničko ređenje.

Vlč. Tomislav Hačko: U Stepincu gledam svećenika koji se borio za svoje ideale sve do smrti

Diljem naše Domovine, ali i svijeta u hrvatskim katoličkim zajednicama traju molitvene pripreme za proslavu blagdana bl. Alojzija Stepinca koji će se proslaviti u ponedjeljak, 10. veljače. Ovogodišnja proslava je i jubilarna – obilježava se 60. obljetnica svete i mučeničke smrti blaženog nadbiskupa zagrebačkog Alojzija Stepinca. Središnje slavlje u zagrebačkoj - Stepinčevoj katedrali na sam blagdan s početkom u 19 sati predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja