Budi dio naše mreže

Ključna riječ: bl-kardinal-alojzije-stepinac

U Tomislavgradu otvorena izložba o bl. Alojziju Stepincu

U Franjevačkom muzeju u Tomislavgradu otvorena je u ponedjeljak 29. svibnja izložba „Alojzije Stepinac u slici i riječi – utjecaj komunističke propagande na stvaranje negativne slike o zagrebačkom nadbiskupu“, izvijestio je portal Tomislav City, a prenosi KTA.

BENEDIKT XVI. Ovako je 2011. citirao Stepinca u katedrali: "Nemojmo si umišljati… Ili jesmo ili nismo katolici."

Na slavlju Večernje s biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima koju je predvodio 5. lipnja 2011. godine u zagrebačkoj katedrali, papa Benedikt XVI. pozvao je ljubljenu Crkvu u Hrvata da ponizno i smjelo preuzme zadaću moralne savjesti društva te da bude “sol zemlje” i “svjetlo svijeta”. Središnji dio nagovora Papa je posvetio blaženom Alojziju Stepincu, istaknuvši kako njegovo mučeništvo označava vrhunac nasilja usmjerenih protiv Crkve tijekom užasnoga razdoblja komunističkoga progona.

Eva Vukina: Osjećam da imam posebnu vezu s našim velikim blaženikom i presretna sam što je Stepinac na mojoj prvoj oltarnoj slici

"Zahvaljujući teškim životnim situacijama Bog nas usmjeri i stavi na pravi put, a dokaz tome je moja prva oltarna slika jer do izrade oltarne slike bio je dug i težak put. U svojoj umjetnosti najčešće od Boga dobijem odgovor na svoja pitanja i potvrdu da sve što se u životu događa, događa se po Božjem planu koji je često neshvatljiv. Vjerujem da mi je zagovor blaženog Alojzija Stepinca posebno pomogao u mojem životnom pozivu", poručila je umjetnica Eva Vukina u objavi na društvenim mrežama.

Proslava Stepinčeva u Zagrebu

Svečano euharistijsko slavlje na blagdan blaženoga Alojzija Stepinca u četvrtak, 10. veljače, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će u 17 sati ispred potresom ranjene zagrebačke prvostolnice. Prijenos misnoga slavlja bit će moguće pratiti na Hrvatskoj radioteleviziji.

MARICA STANKOVIĆ Službenica Božja koja nas uči kako biti vjernik među onima koji ne vjeruju u ono što ne vide

“Moja je jedina koncepcija Isus Krist, njegova nauka i njegovo evanđelje, i ništa više”, rekla je na svom je suđenju Marica Stanković braneći istinu o Alojziju Stepincu i Crkvi 24. siječnja 1948. Te riječi mogu sabrati bit njezina života, truda i napisanih riječi. Umrla je 8. listopada 1957. Danas, 64 godine nakon njezine smrti ostala je simbol vjere mnogima.

U Budimpešti je ovoga tjedna euharistijsko srce Crkve!

Glavni mađarski grad od 5. do 12. rujna domaćin je 52. Međunarodnoga euharistijskog kongresa. Znate li kada je održan prvi MEK i kakvu je homiliju 1938., također u Budimpešti, održao bl. Alojzije Stepinac?

Pročitajte što je nadbiskup Stepinac 1937. poručio katoličkim muževima o borbi protiv psovke

"Ne obazirimo se ni najmanje na prigovore modernog svijeta. Oni su sve pouzdanje stavili samo u svoju mudrost i znanje. Ali mi znamo vrlo dobro kako svršava sve, što se gradi bez Boga. Ne obazirimo se dakle na lude prigovore svijeta, već otvoreno i muževno ispovijedajmo svoje katolička uvjerenje", poručio je zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac na svetkovinu Krista Kralja u studenome 1937. pripadnicima Katoličke akcije – organizacije katoličkih laika nastale radi prožimanja javnog i društvenoga života kršćanskim načelima. Njegov nagovor, koji je aktualan i danas, prenosimo u cijelosti.

Slavimo 123. rođendan kardinala i mučenika komunizma

Danas slavimo 123. rođendan blaženoga Alojzija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa i mučenika komunizma. Alojzije, ili punim imenom Alojzije Viktor, rodio se 8. svibnja 1898. godine u mjestu Brezarić, župi Krašić. Bio je peto od osmero djece svojih roditelja, Josipa i Barbare. Nakon nekog vremena obitelj mu se preselila u Krašić.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja