Budi dio naše mreže

Vrijedi li misa ako je svećenik u grijehu? Je li grijeh što moj muž godinama radi na crno, trebam li ga zbog toga prijaviti? Na ova i druga pitanja u petak, 17. studenog u emisiji HKR-a "Halo, velečasni?" odgovarao je vlč. Ljubo Vuković, župnik župe Sv. Nikole Tavelića u Kustošiji.

/ ts

Vrijedi li misa ako je svećenik u grijehu, a o tom grijehu se k tome i priča u selu?

Tko je bez grijeha neka prvi baci kamen, kaže nam evanđelje. Svi griješimo, vjerojatno se ovdje radi o nekom većem grijehu, ali katkada treba imati i dokaze, nije dovoljno „selo je reklo”. Takvih scenarija sam se naslušao, mislim da bi se i Hollywood posramio, koliko su ljudi sposobni projicirati neki događaj.

Možda će osoba reći, ali imamo i dokaze. Onda molite, molite za tog svećenika. Najljepše je ako je svećenik u skladu s onim što propovijeda, ali ja bih postavio i kontrapitanje: Vrijedi li meni kao vjerniku misa ako sam u grijehu? Mogu se ispovjediti, ali ne želim. Dakle, možemo to dvojako gledati.

Pogledajmo to, zatim, i iz ovog ugla: Ako sjednem u autobus jer želim u Split, i odličan mi je vozač, svi su zadovoljni, jako je duhovit, lijepo je bilo putovati s njim. Kasnije se sazna da je bio u alkoholiziranom stanju i da voli popiti… ali ja sam do cilja došao i s tim vozačem. Znači, bitno je što je moj cilj, hoću li se propitkivati pod misom i razmišljati o grijehu svećenika ili ću se fokusirati na Isusa koji je tu prisutan i preko takvog svećenika ako je u teškom grijehu. Sud valja ostaviti samo Isusu i više se okrenuti prema sebi, bilo da sam svećenik, bilo vjernik laik.

Na kraju recimo i da u sakramentologiji postoji temeljna stvar, a to je da valjanost sakramenta ne ovisi o tome je li svećenik bez grijeha ili ne. Dakle, bez obzira u kakvom grijehu bio svećenik, to ne utječe na valjanost niti jednog sakramenta koji slavi i ne umanjuje vrijednost mise.

Je li grijeh što moj muž godinama radi na crno, trebam li ga zbog toga prijaviti? Ja sam napustila posao na njegov nagovor da budem uz djecu, a on mi sada više ne želi davati novac. Ne želim mu se osvećivati, uvijek sam bila protiv osvete, međutim, on se osvećuje meni, jer je tim novcem podijelio djecu; kćeri je dao sve, sina ne voli, a meni kako Bog da.

Zanimljivo pitanje. Dakle, dok je davao novac, nije bio problem što je radio na crno. Žao mi je što se nalazite u toj situaciji, no malo mi je nelogično i nepravedno da mu se sad želite osvetiti. Ne podržavam rad na crno, na crno se ne bi smjelo ništa, ali problem je postojao i prije.

S druge strane, muž i žena bi jedno drugog trebali podržavati do kraja, u zdravlju i bolesti, u dobru i u zlu. Taj križ koji Vam je Gospodin dao prikažite upravo za svoju djecu, za njega, za njegovo obraćenje i to će imati smisla, Vi ćete i ovako i onako trpjeti, već trpite, ali ako to „kapitalizirate” pred Gospodinom, prihvatite križ i molite da to bude na obraćenje i spas Vaše obitelji, Vi ste svoje učinili. Neka to prikazanje bude Vaša molitva i doprinos za djecu, jer svakoj je majci, vjerujem, najvažnije da djeca i unuci danas-sutra budu dobro, ako nemate , da dobijete unuke, da Vam djeca nađu izvrsne supružnike, to morate moliti i izmoliti. Sve to možete ubrojiti u ovu svoju žrtvu koja nikako neće biti izgubljena, već ćete taj križ ponosno nositi.

Cijelu emisiju poslušajte ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja