Budi dio naše mreže

O crkvenoj prosudbi masonskih udruženja i djelovanja, o vjerničkom strahu pred koronavirusom te drugim pitanjima u emisiji HKR-a "Halo, velečasni!" u petak je odgovarao župnik šestinske župe sv. Mirka vlč. Robert Šreter.

/ hjb

Tko su masoni i što Crkva kaže o njima?

Masona se ne treba panično bojati, ali treba biti na oprezu i biti upoznat sa zlom koje nam stoji na putu. Nastanak suvremenih masona vezan je uz datum 24. lipnja 1717., kada je u Londonu utemeljena Velika loža Engleske. Ukratko, masoni su tajna organizacija koja ima svoje tajne ciljeve, obrede, statute, zakletve…. Zašto bi nešto bilo tajno, ako se radi samo o humanitarnom radu, filantropskoj organizaciji i društvu koje želi pomoći ljudima da budu više ljudi?!

Drugo što moramo znati kao vjernici jest da je masonstvo nespojivo s katoličkom vjerom. Masonerija ima potpuno drugačiji pogled na svijet, na život, na čovjeka i na Boga od onoga koji imamo mi kršćani i tu nema nikakvih dodirnih točaka. Masoni su prije 300 godina i osnovani s ciljem trajne borbe protiv kršćanskih vrijednosti i kršćanskih načela, a ponajprije protiv Katoličke Crkve.

Katolička je Crkva, očito, posljednja brana koja masonima stoji na putu uspostave novoga svjetskog poretka bez Boga.

Neki autori kažu da je protestantizam uništen, da je pravoslavlje irelevantno u masonskom planu uspostave novoga svjetskog poretka te da se moraju obračunati još samo s Katoličkom Crkvom. Podsjećam vjernike da masoni u svoja društva ne primaju svakoga, nego samo priznate stručnjake u određenim područjima. To pak često zavede neupućene koji mogu biti privučeni njihovim navodnim radom u korist svih ljudi, a zaboravlja se da članstvo u masonima ima dodira sa svijetom okultnog.

Katekizam Katoličke Crkve iz 1983. više ne spominje masone izravno kao protivnike Katoličke Crkve, ali crkveno Učiteljstvo i dalje, trajno i sustavno, osuđuje masonstvo i onima koji su postali članovi masonskih udruženja priječi pristupanje sakramentima.

Dodajmo ovome da će djelovanje masona, stav Katoličke Crkve o njima i brojne nedoumice pokušati razjasniti emisija Argumenti HKR-a u ponedjeljak, 2. ožujka u 8:10.

Treba li se vjernik bojati koronavirusa?

Ponajprije, pojava koronavirusa nije Božja kazna, kako se moglo čuti ovih dana. Kad bi bilo tako, više ne bi bilo nijednog čovjeka na ovoj zemlji. Bog, više od svega, ljubi čovjeka. Bolesti su dokaz ljudske nesavršenosti, posljedica prirodnih procesa ili genetskog poremećaja, a ponekad i ljudske gluposti ili oholosti. Mnoge su bolesti i psihosomatske. Je li panika oko ovog koronavirusa opravdana?

Svakako je nužan oprez, ali svi stručnjaci tvrde da nema razloga za paniku i kupovinu mjesečnih zaliha hrane i potrepština.

Slovenski su biskupi izdali pastoralne upute o tome da se iz crkava mora ukloniti blagoslovljena voda te su vjernici pozvani pričest primati isključivo na ruku. Hrvatski biskupi zasad nisu predložili takve mjere.

Pretjerani strah od koronavirusa je neopravdan, ali njegova pojava svakako nije Božja kazna. Eventualno, pojavu koronavirusa možemo iščitati kao opomenu da promijenimo i preispitamo vlastiti način života te se s koronavirusom suočimo s mjerom i – vjerom. Ako vjerujemo u život vječni, smijemo li se, kao vjernici, panično bojati smrti?

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja