Budi dio naše mreže

Što znači moliti se sv. Josipu za sretnu smrt? Što je sretna smrt i kako ispravno moliti za nju? Na ova i druga pitanja odgovarao je u petak, 19. studenog u emisiji HKR-a "Halo, velečasni!" vlč. Antun Sente stariji, župnik župe Sv. Antuna Padovanskog iz Sesvetskih Sela.

/ dt

Što znači moliti se sv. Josipu za sretnu smrt? Što je sretna smrt i kako ispravno moliti za nju?

Može se dogoditi da osoba moli za smrt ako je razočarana s nečim, u depresiji, rezignirana ili slično, želi umrijeti. To se zna dogoditi i često čuti: “Molim za svoju smrt jer mi ovaj život više ništa ne znači, svi su me razočarali i napustili”. No, ovdje nije riječ o takvoj želji za smrću niti takvom stavu prema smrti. Crkva vjeruje da je sveti Josip umro prije Isusovog raspeća te da su u trenutku njegove smrti bili prisutni i Blažena Djevica Marija i Isus, te tako s njime dijelili posljednje trenutke njegovog zemaljskog života.

Što znači sretna smrt? To znači mirna, blagoslovljena smrt, smrt kakvu bi si svaki čovjek poželio. Znamo kada ljudi opisuju da je netko blago preminuo, mirno, spokojno, to je ono za što molimo svetog Josipa, da naša smrt bude blaga. Taj naš prelazak iz zemaljskog života u vječni, svaki čovjek bi htio da to bude blažen i sretan trenutak odlaska s ovoga svijeta u vječni, da to ne bude teški, grčeviti i mučni trenutak. Nedavno je jedna javna osoba izjavila: “Svjestan sam da imam rak i znam da moram otići s ovoga svijeta, samo bih volio da tada ne trpim velike bolove”. To je zapravo ono što svatko od nas priželjkuje, da prije odlaska s ovoga svijeta i u trenutku smrti ne trpimo velike bolove, da sretno i mirno umremo. Da to pomirenje i rastanak s ovim svijetom i pomirenje s Bogom doista bude blago. To je, rekao bih, sretna smrt.

A kako za nju moliti? Imamo različite molitve, u različitim molitvenicima i lako ćemo do njih doći (molitvu za svetu smrt možete pronaći i na našem portalu, op. a.). Posebno se molimo svetom Josipu, pa molitvu možete pronaći i u molitveniku Idite k Josipu.

Cijelu emisiju poslušajte ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja