Budi dio naše mreže

Na pitanja slušatelja Hrvatskoga katoličkog radija u emisiji "Halo, velečasni?" u petak 13. svibnja odgovarao je vlč. Antun Sente, župnik župe sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima.

/ bg

Imam u kući slike svetaca, zamotane originalno. I sada bi ih željela darovati. Ali ne sjećam se jesam li ih već blagoslovila. Zanima me postoji li kakva zapreka ako se neki predmet blagoslovi dva puta, zbog moje zaboravnosti?

Ovdje se ne treba bojati je li slika blagoslovljena ili nije. Ako je već blagoslovljena, može se i drugi puta blagosloviti. Ona nas podsjeća na nešto nadnaravno. Možda je u pitanje neki svetac koji će nas podsjetiti na njegov život, životopis kako bismo ga lakši razumjeli i kako bismo svoj život uskladili s primjerima naših svetaca.

I u Crkvi neke stvari više puta blagoslivljamo: kuće, stanove, obitelji, osobe, različita mjesta: groblje i sl. Blagoslov nas uvijek povezuje s onim što blagoslivljamo tako i u vezi ovih slika sigurno će nas još vise podići u pobožnosti, one nas približavaju onome što prikazuju. Preporučio bih da se opet blagoslovi slika, bez obzira na zaborav. Lijepo je ako blagoslovljenu stvar poklonimo dragoj osobi.

Što je Munus Petrinum?

Ovo pitanje je dosta teško i zahtjevno. Kad bismo Munus Petrinum preveli, onda bismo rekli da je to petrovska služba. O tome se počelo pisati i razmišljati kad se papa Bednedikt XVI. odrekao svoj službe. U crkvi postoje tri reda: đakonski, svećenički i biskupski. Papa je u redu biskupa. Njegova papinska služba nema neko zaređenje da bi time imao neizbrisivi pečat. Papinska služba je služba koju on vrši, tj. on ima upravu nad čitavom crkvom, ima razne karizme i sl.

Kad se papa Benedikt XVI. odrekao službe, odrekao se da više nije rimski biskup, ali njegova neizbrisivost „papinskog reda” mu ostaje, ikako to nije baš teološki najbolje rečeno.

Munus Petrinum znači da je Papi pridržana petrovska služba dok je živ, ali može ju ne vršiti, kako je ovdje slučaj. U novije vrijeme su bile neke rasprave je li on i dalje papa. Jest, ali ne vrši tu službu.

S obzirom da je danas blagdan Gospe Fatimske, a petak je, činim li krivo ako danas postim ili ne mrsim, ili je u redu ako moja obitelj i ja jedemo meso?

Neće se ništa dogoditi ako jedemo meso, a blagdan je. O tome nas poučavaju i crkveni propisi.

Više puta dosad smo rekli, kako se takvi dani mogu zamijeniti s vršenjem pobožnosti, pomoć bolesniku, ljudima u potrebi, dakle učiniti nešto da se u miru može jesti meso,a da se iz pobožnosti nešto učini.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja