Budi dio naše mreže

Sveti Jakov Markijski

Pučki propovjednik i reformator svoga franjevačkog reda, bio je veliki borac protiv krivovjerja koje se širilo po Europi. Svojom riječju tisuće je privukao Bogu i Crkvi.

Sv. Jakov Markijski, pučki propovjednik i reformator svoga franjevačkog reda, bio je veliki borac protiv krivovjerja koje se širilo po Europi. Rođen je 1394. godine blizu talijanskog grada Ankone. Kao dječak, mali je Giacomo ostao bez oca. Nakon nekog vremena ušao je u red franjevaca u Asizu i dobio ime Jakov. Svoju propovjedničku službu započeo je u Firenci 1422. godine, na blagdan sv. Antuna Padovanskoga. S velikom gorljivošću nastavio je propovjedati do svoje smrti na današnji dan 1476.

Jakov je s velikim uspjehom propovijedao u Italiji, Češkoj, Bosni, Slavoniji i Poljskoj. Zna se da je bio i u našim krajevima, primjerice u Đakovu, Stonu i Šibeniku, gdje se upoznao sa svetim Nikolom Tavilićem. Propovijedanjem je svraćao pozornost na sve bezočnosti bogataša i društvenih nepravdi. Za pomoć siromasima osnivao je dobrotvorne ustanove, koje su s uspjehom nastavila voditi njegova subraća.

Brat Venancije, koji ga je pratio na misijskim putovanjima, svjedoči da je Jakovu u Milanu bila ponuđena biskupska stolica, ali ju je zbog poniznosti odbio. Venancije je o sv. Jakovu napisao i životopis u kojem su opisana i mnoga čudesa koja je svetac činio još za života, a i poslije toga. Jakov je ukopan u crkvi sv. Marije Nove. Tijelo mu je i danas neraspadnuto.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja