Budi dio naše mreže

Rastavljen sam, ali nisam ponovno vjenčan niti živim u izvanbračnoj zajednici. Mogu li biti krizmani kum? Može li osoba krštena u Pravoslavnoj Crkvi biti krizmani kum u Katoličkoj Crkvi? Na ova i druga pitanja u emisiji "Halo, velečasni?" u petak 3. svibnja odgovarao je vlč. Ljubo Vuković, župnik župe Sv. Nikole Tavelića u Kustošiji.

/ ts

Rastavljen sam, ali nisam ponovno vjenčan niti živim u izvanbračnoj zajednici. Mogu li biti krizmani kum? Sve sakramente sam primio. Fratar je rekao da ne mogu biti kum.

Ne znam ima li možda fratar neku informaciju više. Neki ljudi ne mogu zbog drugih razloga biti kumovi, ako na primjer javno govore da ne vjeruju u Boga ili nikad ne dolaze na misu. Trebalo bi i kršćanski živjeti, ali ako ste rastavljeni, a ne živite s drugom osobom, dakle, živite sami, imate uvjete i za ispovijed i za pričest.

Ne radi se o zabrani zbog toga što je netko rastavljen, već se radi o tome da, ako si rastavljen od zakonite žene pa živiš s drugom, ta druga ti je pred Bogom ljubavnica, kako god to ružno izgledalo. Žao mi je jer znam da “grebem” po srcima mnogih, ali gledamo teološki. Nitko ne osuđuje ljude jer ne znamo zbog kojih razloga dođe do rastave, ljudima se događaju velike tragedije, ali teološki je to tako. Dakle, Vi ne živite u trajnom stanju grijeha i možete ići na ispovijed, pričestiti se i biti kum.

Ako ste sigurni da ste u pravu, a župnik kaže “ne”, možete ljubazno razgovarati s njim, a sljedeća instanca kojoj se može obratiti je Duhovni stol.

Sin u šestom mjesecu prima sakrament potvrde. U našoj župi se promijenio svećenik i dobili smo novoga. Problem je taj što je sin izabrao kuma krštenog u Pravoslavnoj Crkvi, a oženio se u Katoličkoj. Žive po katoličkoj vjeri, i on je već dva puta bio kum pri sakramentu potvrde, ali kod drugog svećenika. Je li dopušteno da taj čovjek mojem sinu bude krizmani kum?

Prvo da vidimo tko je kum? Kum je osoba koja bi trebala biti putokaz i mentor, ali u katoličkoj vjeri. Ja ne vidim razloga protivljenja ako se čovjek osjeća katolikom, samo je onda trebalo pristupiti u potpuno zajedništvo s Katoličkom Crkvom. Ne dvojim da je taj čovjek dobar i pobožan, ali trebalo bi i formalno pristupiti Katoličkoj Crkvi, onda bi on bio katolik, a sada  je druge vjere.

Mi možda jesmo najbliži s pravoslavcima, no još uvijek imamo neke razloge, a kum bi trebao biti taj koji će, čak ako su i roditelji malo zastranili, biti putokaz vjere i pobožnog života, a on nije katolik. Ne bih želio nikoga povrijediti, no kum ne može biti druge vjere.

Često volim reći: “Ako vi dobijete kuma, a prevarili ste svećenika, jeste prevarili svećenika, ali vaše dijete teološki pred Bogom nema kuma. U tom slučaju htjeli ste Boga nadmudriti, a to ne ide.” Ja bih radije da odgodite krštenje ili krizmu ako je tome tako.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja