Budi dio naše mreže

Postoji li zapreka da prilikom krštenja budu 2 kuma? Postoje sveci koji su bili ubojice. Kako je to moguće? Na ova i druga pitanja u petak, 12. travnja u emisiji HKR-a "Halo, velečasni?" odgovarao je vlč. Damir Ocvirk, župnik župe sv. Josipa u Zagrebu.

/ mdj

Postoji li zapreka da prilikom krštenja budu 2 kuma? Polazeći od kan. 873: “Neka se uzme samo jedan kum ili jedna kuma ili i kum i kuma koji žive kršćanskim životom ispunjavajući sve zakone Katoličke Crkve”, zanima me, postoji li još neki Zakon koji onemogućava kuma i kumu?

Odgovarajući na ovo pitanje, vč. Ocvirk kazao je kako je Zakonik u odgovoru na ovo pitanje jasan. Zakonik ne predviđa normu koja bi joj se protivila. Ukoliko su komovi bračni par koji imaju uvjete za to, u maticu se upisuju kao par, iako je jedan kum. Podsjetio je i da bračni par čini jedno tijelo, budući da im je sve zajedničko – zajednička im je i briga za kumče. Tako pomažu i roditelje dajući primjer sakramentalnog života.

Postoje sveci koji su bili ubojice. Kako je to moguće?

Na svetost smo svi pozvani, naglasio je naš radijski župnik. Sveci se ne rađaju, svecima se postaje, što znači da netko tko je živio vrlo loše može postati svet. Pogledajmo primjer sv. Pavla – krenuo je porobiti kršćane, ili možda primjer sv. Augustina, koji je izjavio da nema grijeha koje nije probao. U nastavku je vlč. Ocvirk podijelio primjere i drugih svetaca, koji su bili ubojice.  Tu je Dizma, desni razbojnik. Prema tradiciji, spomenimo i sv. Julijana, koji je, misleći da ga žena vara ubio svoje roditelje u krevetu koji su došli u stan nenajavljeno. On je, naime mislio da žena spava s nekim muškarcem.  Spomenuo je i primjer ubojice Marije Goretti. Molila ga je da je ne siluje zbog dobra njegove duše; ona mu je na samrti oprostila. Njen ubojica osuđen je na 27 godina zatora i njenu je majku molio za oprost. Iskustvo oprosta Marije Goretti potaknulo ga je da započne vrijeme intenzivnog obraćenja. Nakon njegove smrti pokrenut je postupak za proglašenje blaženim i svetim. Zaštitnik je onih koji su ovisni o pornografiji.

Emisiju u cijelosti možete poslušati ovdje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja