Budi dio naše mreže

'Je li došlo vrijeme da svećenici i biskupi počnu uskraćivati krizmu i pričest onima za koje sigurno vidimo da im to ništa ne znači?' i 'Može li svećenik krizmati umjesto biskupa?' Pitanja su to koja smo izdvojili za vas čitatelje Hrvatske katoličke mreže, a na koje je ovoga petka odgovore dao u emisiji 'Halo, velečasni?' naš dežurni 'radijski župnik' vlč. Damir Ocvirk, inače župnik zagrebačke župe Sv. Josipa na Trešenjevci.

/ anh

Je li došlo vrijeme da svećenici i biskupi počnu uskraćivati krizmu i pričest onima za koje sigurno vidimo da im to ništa ne znači?

Latini imaju onaj uzvik ‘utinam’, što znači: ‘bilo bi dobro’; ‘o kamo sreće’. U pismu biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine biskupi su to napisali i potpisali da je moguće nekim kandidatima odgoditi slavlje sakramenta svete potvrde ukoliko nisu ispunili potrebne uvjete.

Jedan od tih uvjeta je dakako i pohađanje školskog vjeronauka, pohađanje redovite župne kateheze, a Direktorij za župnu katehezu, kao i biskupi, kaže da je tu i priprava od dvije godine, kao i odlazak na nedjeljnu svetu misu koja ne obvezuje samo pripravnike za sakramente, nego i svaku krštenu osobu.

„Dakle, ukoliko netko ne ispunjava uvjete, može se odgoditi primanja sakramenta svete potvrde”, ustvrdio je vlč. Ocvirk nadovezujući se tumačenjem da sakramenti, kao i kumstvo, nisu neko pravo koje netko mora pošto poto dobiti, „nego je to milost koju Crkva daje onima koji su prikladni za to”.

Kao i kod svete pričesti, ne može bilo tko primiti pričest – objašnjava dalje – nego onaj koji je u stanju milosti, koji je prikladan i pripravan primiti pričest. Tako je i za svetu potvrdu.

„Kad dođu takvi izvanredni slučajevi, tijekom na primjer priprave kod nas u župi, zbog nekih drugih obaveza – osobito sporta danas i zato ne može ići na pripravu – onda kažem: ‘Zamislite, evo, da vaše dijete ne ide na trening i izostane s treninga nekoliko puta bi li ga trener stavio igrati? Ne bi. I vi bi ste to razumjeli prije nego li što razumijete sada mene.’”

Normalno je da trener uskrati nekome igranje na sportskome terenu/borilištu jer nije dolazio redovito na treninge ili netko tko nije redovito vježbao sviranje svog instrumenta ne može u orkestru svirati.

Isto tako, trebalo bi biti normalno ako netko nije pohađao župnu katehezu redovito i sudjelovao u onim programima, koji su unaprijed predviđeni kao priprava za sakrament, da mu bude odgođeno do onog trenutka kada će to razumjeti, shvatiti i prihvaćati s punom ozbiljnošću da može sakrament primiti i da mu bude više na blagoslov i na korist, nego na teret, zaključio je vlč. Damir Ocvirk.

Može li svećenik krizmati umjesto biskupa?

„Svećenik može krizmati namjesto biskupa, ali mora imati biskupovo dopuštenje, odnosno mora imati biskupovu delegaciju”, odgovorio je ‘radijski župnik’ i nastavio:

U konačnici biskup i šalje na krizme neke svećenike koje on odabere da u njegovo ime dijele sakrament svete potvrde.

„To je delegirana služba. To nije nešto što bi proizlazilo iz svetoga reda u stupnju prezbiterata kao redovito dijeljenje, nego proizlazi iz službe biskupa. Biskup je redoviti djelitelj svete potvrde, ali on u nekim situacijama može podijeliti delegaciju, ili izvanrednu ovlast, da svećenik podijeli krizmu, a svećenik u smrtnoj pogibelji uvijek može podijeliti i bez biskupove delegacije sakrament potvrde”, rekao je, između ostalog, vlč. Damir Ocvirk u najnovijem izdanju emisije ‘Halo, velečasni’ koju redovito emitiramo uživo u programu Hrvatskog katoličkog radija petkom u terminu od 8:10.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja