Budi dio naše mreže

HALO, VELEČASNI! Kako se ponašati prema osobi u obitelji koja me bez ikakvog razloga ne podnosi?

Zašto se jedna slušateljica ljuti na sv. Antuna? Je li grijeh čitati horoskop iz razonode? Na ta i druga pitanja u emisiji HKR-a "Halo, velečasni!" 12. lipnja odgovarao je župnik župe sv. Blaža iz Zagreba mons. Zlatko Koren.

/ fe

Kako se ponašati prema osobi u obitelji koja me bez ikakvog razloga ne podnosi?

Sigurno je da svaka obitelj u sebi nosi i proživljava niz radosti i poteškoća. Ponekad šutimo, ponekad kažemo previše, a ponekad jedni drugima pružamo ohrabrenje. Vjerujem da se sve to čini u nekoj dobroj vjeri i dobroj namjeri. Slušateljica piše da ima osjećaj. Osjećaj može biti varljiv, i u stvarnosti to ne mora biti tako. Možda ona primjećuje nešto što je bjelodano u trenucima kad ju netko u nečemu ne podržava, možda je nekad malo preosjetljiva, a možda je taj osjećaj točan i odgovara stvarnosti. Smatram da je bi se o tom osjećaju trebalo razgovarati unutar obitelji, a za taj razgovor treba pronaći pravi trenutak. Nije dobro da bilo tko u bilo kojoj zajednici, posebice u obiteljskoj, potiskuje neke stvarnosti u sebi. Naše obitelji bi trebale razgovarati o svim temama koje dotiču pojedince koji tvore tu obitelj. Važno je pritom raditi na ambijentu koji će biti poticajan za razgovor. Probajte iskoristi rečenicu Idemo malo razgovarati o nama! Razgovarajmo o stvarima koje se tiču nas, a ne stvari oko nas.

Je li grijeh čitati horoskop iz razonode i napraviti natalnu kartu?

Ako se horoskopu pristupa rekreativno, onda ne vidim poteškoću. No ako bismo se horoskopom vodili kao nekom strategijom i planom našeg života. To nije dobro i može nas odvući od stvarnosti života. Vjernici se pouzdaju u Boga. Sve što rade i za što se zalažu otvoreno je prema Bogu i njegovoj volji s nama. Važno je truditi se otkriti Božji plan, kako bi se ostvarili kao ljudi na Božjem putu. Najjednostavnije bi bilo svesti život na neko proučavanje, na bilo koju kartu ili bilo koju stvarnost. Znamo da to nije rješenje našeg života i da to nije otkriće puta kojim naš život treba krenuti.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja