Budi dio naše mreže

HALO VELEČASNI? Jesu li župnici spremni slaviti mise u novim okolnostima?

Jesu li župnici spremni slaviti mise s vjernicima u novim okolnostima? Kako može primiti pričest netko kome se tresu ruke? Na ova i druga pitanja odgovarao je 1. svibnja mons Zlatko Koren, župnik župe sv. Blaža u Zagrebu.

/ ps

Jesu li župnici spremni slaviti mise s vjernicima u novim okolnostima?

Od početka ove epidemije i pandemije na neki način smo izricali niz pohvala na rad Stožera, Hrvatske vlade i na sve ono što čine na zajedničko dobro. Ovo popuštanje mjera je jedna velika pohvala Stožera svima nama. To je znak da smo bili dobri, odgovorni, da smo pazili i na sebe i na one oko nas, da smo dobro razumjeli da je ovo vrijeme osobite obazrivosti.

Naravno da se radujemo i voljeli bismo da se svi raduju. Opet ćemo u zajednici slaviti sveta otajstva i biti otvoreni slušanju Božje riječi. S druge strane, toliko sam žalostan zbog nespretnosti, neobazrivosti i površnosti kojom su neki pristupali ovom hrvatskom društvu, upravo relaksaciji ovih mjera i mogućnosti slavljenja euharistije.

Pokušajmo biti obazrivi i sa svih strana sagledati ono što je upravo sada pred nama.

Kada se uspoređivala misa s raznim kulturnim događajima, kao što je predstava ili kino dvorana, došlo se na sklizak teren i opet su se otvorila pitanja koja pokazuju nerazumijevanje euharistijskog sabiranja. Moglo se usporediti kulturno djelovanje Crkve – recitali, predstave i ostala sabiranja s kulturnim događajima, ali se nije moglo usporediti euharistijsko slavlje. Stoga s jedne strane smo izrazito radosni, ali smo duboko žalosni zbog svih onih koji su nespretni u svojim komentarima. Pokušajmo biti obazrivi i sa svih strana sagledati ono što je upravo sada pred nama.

Naša okupljanja u nedjelju u crkvi će poštivati sve one mjere koje su stavljene pred nas u izvanrednim okolnostima za opće dobre. Dok budemo ulazili u crkvu moći ćemo dezinficirati ruke. Znak križa učinit ćemo bez svete vode, ali s poštovanjem, vjerom i dubokom odanošću Isusu Kristu. U samom  liturgijskom prostoru održat ćemo distancu jedni od drugih. Naravno da članovi obitelji koji žive u jednoj kući ili stanu to ne moraju činiti jer su sada u novom prostoru, a 24 sata su zajedno u stambenom prostoru, no oni će se udaljiti od ostalih ljudi. Kada budemo pružali mir, nećemo ga pružati rukom, nego ćemo pružiti čisto i otvoreno srce. Pričest ćemo primati na ruku.

Potrebno je naglasiti kako početak sakramenta započinje onda kada se raspoložimo i kada započinjemo dobru duhovno pripravu.

Ovo su dani kada se otvara milosni trenutak ,a to je onaj u kojem nebo nekako spušta na zemlju i nas uzdiže k nebu, a to je sakrament ispovijedi. To slavlje će se odvijati u posebnim prostorima koji će biti dobro prozračeni s jednom distancom. Potrebno je naglasiti kako početak sakramenta započinje onda kada se raspoložimo i kada započinjemo dobru duhovno pripravu.

Dobro je da svatko od nas bude onaj koji će prepoznati neke simptome koji bi ga možda doveli ovoj opakoj bolesti, ili su već trag te bolesti pa ćemo paziti i na te upute. Pazit ćemo kako bismo u crkvu ulazili na način da pazimo da čuvamo razmake između nas koji ulazimo, sjedit ćemo u klupe i čuvati distancu, a sve ćemo to opet činiti kako bismo sačuvali sebe i one oko nas.

Ovih dana hrvatski biskupi uputili su nam svoje pismo, Stožer nam je dao osobite smjernice, a dijacezanski biskupi će svaki za svoju biskupiju prigovoriti i pozvati nas, ali i pohvaliti. Neka nas pohvale pozivaju da budemo još obazriviji.

Mojoj sestri s posebnim potrebama se tresu ruke. Kako će ona moći primiti pričest?

Mislim da bi tu bilo moguće prvo razgovarati sa svećenikom. Može primiti netko pričest koji je njoj u pratnji pa onda nju pričestiti. Mislim da bismo u ovom trenutku mogli izabrati da pratitelj bude taj koji će ostvariti onaj kontakt kod dijeljenja svete pričesti. Tu je dobro unaprijed upozoriti svećenika i s njime otvoriti komunikaciju kako bi se pronašao najbolji i najobazriviji način u kojemu ćemo i čuvati i sačuvati jedni druge.

Cijelu emisiju možete poslušati ovdje:

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja