Budi dio naše mreže

HALO, VELEČASNI? Je li grijeh ako tijekom molitve krunice zaspim?

O poteškoćama u molitvi krunice, svetogrdnim mislima, Cvjetnici bez blagoslova maslinovih grančica te mnogim drugim pitanjima vjernika i slušatelja Hrvatskoga katoličkog radija, u emisiji "Halo, velečasni?" govorio je župnik župe sv. Blaža iz Zagreba mons. Zlatko Koren.

/ bg

Ujutro molim krunicu, ali se pritom brzo oblačim, onda opet uzimam krunicu i nastavljam dalje moliti. Je li u redu malo moliti, nešto napraviti pa opet moliti?

U redu je. Krunicu možemo moliti na različite načine, sami i u zajedništvu. Kada smo sami u molitvi krunice moramo biti svjesni da ipak nismo sami jer netko baš u tom trenutku isto tako moli krunicu. I tu se možemo na poseban način povezati.

Navečer molim krunicu i dogodi mi se da zaspim s krunicom u ruci. Je li to grijeh?

Mislim da je to jedan od najljepših ulazaka u san. San je svima nama potreban, kao što smo potrebni rada i rekreacije. Da bi čovjek mogao nositi u sebi i oko sebe dobro, valja mu se i odmoriti.  Ako zaspi, kad se ujutro probudi može nastaviti tamo gdje je stao-ako se sjeća.

Je li grijeh imati svetogrdne misli koje dolaze same od sebe?

Što se tiče naših misli, vrlo je važno zastati pred onim čime hranimo svoje misli. Ne bih rekao da je grijeh imati svetogrdne misli, ali je važno pitati se u što mi uranjamo, čime se nadahnjujemo, koje slike i riječi osluškujemo, što je izvor našeg promišljanja. Ovo je vrijeme koje nam daje mnoge mogućnosti cjelovito razmišljati. Valja nam posegnuti za dobrom knjigom, provjerenom informacijom…  Ponekad je važno napraviti odmak od svega onoga što ulazi u naše živote i to valjano prosuditi. Svetogrdne misli ne bismo trebali razvijati. Treba vidjeti što je izvor našega promšljanja te pročišćavati naše misli.

Ostala pitanja i odgovore iz emisije možete čuti ovdje:

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja