Budi dio naše mreže

HALO, VELEČASNI? Vlč. Antun Sente: "Postoji mogućnost da vjernici u većem broju sudjeluju na svetoj misi u dvorištu crkve"

U emisiji HKR-a "Halo, velečasni?" u petak, 27. studenoga, mons. Antun Sente st., župnik župe Sv. Antuna Padovanskog iz Sesvetskih Sela odgovarao je na pitanja slušatelja. Među njima se našlo pitanje o novim mjerama i dopuštenju da na misnom slavlju u crkvi sudjeluje 25 vjernika.

/ hjb

Jedna od novih mjera Stožera Civilne zaštite RH je da na misnom slavlju u zatvorenom prostoru, bez obzira na veličinu crkve, može sudjelovati 25 vjernika. Vlč. Antun Sente dodao je da je moguće da negdje drugdje bude i više ljudi.

“Primjerice, ako je uz crkvu ili negdje u blizini vjeronaučna dvorana ili neki drugi veći prostor, može se različitim tehnikama prenositi misu kamerom ili zvukom, što je najjednostavnije, tako da vjernici mogu sudjelovati u nekom drugom zatvorenom prostoru, također uz ograničenje na 25 ljudi. Naravno, i dalje postoji mogućnost da vjernici u većem broju sudjeluju na svetoj misi, primjerice, u dvorištu crkve gdje, razumljivo, vrijede odredbe o razmaku i maskama…

Budući da je manji broj ljudi na misama, na jučerašnjem sastanku zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića s arhiđakonima i dekanima Zagrebačke nadbiskupije predloženo je da se slavi više misa kroz tjedan, a posebno u nedjelju.

“Na sastanku je preporučeno da svaki svećenik poveća broj misnih slavlja, te da nedjeljom može slaviti tri mise. U našoj župi Sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima tako su uvedene još dvije, pa ćemo imati ukupno šest misa. Mise će, međutim, biti nešto kraće jer zborovi ne smiju pjevati. Na sastanku je ipak dogovoreno i da će jedna osoba na koru sama svirati i pjevati. Prikažimo to kao žrtvu u vrijeme došašća da se ljepše pripremimo za Božić. Usto, ova situacija neće trajati beskonačno nego joj vidimo i kraj, 21. prosinca.”

Vlč. Sente je zaključio da u predstojećem vremenu vjernici mogu svoje duhovne potrebe ispuniti na različite načine – jedan dio misu može pratiti u crkvi, drugi u vjeronaučnoj dvorani, treći izvan crkve, četvrti na radiju, peti na društvenim mrežama.

Vlč. Antun Sente

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja