Budi dio naše mreže

Kočerinski župnik dr. sc. fra Mario Knezović u duhovnom nagovoru emitiranom u programu Radiopostaje Mir Međugorje promišlja o molitvi.

/ im

Fra Mario Knezović svoje promišljanje započeo je molitvom te izrazio nadu svatko od nas započinje i završava svoj dan molitvom.

“Molitva je razgovor s Bogom. No, pošao bih drugačijim redoslijedom. Čini mi se da je molitva prije svega razgovor nas samih sa sobom jer mi moramo prvo sami sa sobom porazgovarati kako bismo onda mogli uistinu molitvom i preko molitve dotaknuti srce Boga. Molitva je prije svega hodočašće u naše vlastito srce. Ciprijan iz Kartage piše: Kako možeš tražiti od Boga da te čuje, a sam sebe ne čuješ. Mi prešućujemo svoju savjest”, rekao je fra Mario Knezović.

Molitva je prije svega hodočašće u naše vlastito srce.

Fra Mario je naglasio u svojem nagovoru da možemo moliti na razne načine. “Uz liturgijske molitve i molitve zajednice važno je pronaći i trenutak za osobnu molitvu. Potrebno je i vrijeme šutnje i vrijeme meditacije. Molitva nije samo govor. Molitva je prije svega osluškivanje što Bog meni poručuje, a ne držanje predavanja ili lekcija svome Bogu. Ima trenutaka kada okrivljujemo u molitvi Boga za svoje trenutno stanje, ali i tada nas Bog voli, razumije taj naš bijes i gorčinu, težinu našeg trenutka. Nikad nemojmo smetnuti da je Isus molio u osami ne samo kad mu je bilo teško, nego je molio kada je doživljivao velike uspjehe. Isus je išao zahvaljivati Ocu. Molitva bi prije svega trebala biti slavljenje i divljenje Bogu. Molitva je i zahvaljivanje”, naglasio je.

Molitva bi prije svega trebala biti slavljenje i divljenje Bogu.

Istaknuo je da molitvu nekada pretvaramo u gotovo čarobnjački, magijski ritual. “To molitva nikad ne smije biti. Primjerice obećavamo nekih bezbroj neobičnih zavjeta, izgovaranje ovoliko ili onoliko krunica. Sve je to pohvalno, ali ne smije molitva sama sebi biti smislom. Bog nije na nebesima onaj koji štopa naše vrijeme ili broji naša hodočašća. On zbraja one trenutke u kojima smo preko molitve i u molitvi prihvatili Božju volju kojoj se možda odupire naš razum i naše biće. Zato nemojmo od molitve praviti čarobnjaštvo i magijski ritual da ćemo s ovoliko ili onoliko brojčano biti sigurno uslišani. Molitva srcem se traži”, istaknuo je fra Mario Knezović.

Zato nemojmo od molitve praviti čarobnjaštvo i magijski ritual da ćemo s ovoliko ili onoliko brojčano biti sigurno uslišani. Molitva srcem se traži.

“Mi po molitvi moramo težiti biti kao Isus Krist. Činit dobro i da uistinu preko naše molitve budemo drugima put do samoga Boga. Molitva je i put u nepoznato. Ne moramo uvijek sve razumjeti. Molitva je onaj trenutak u kojem prihvaćamo da nalijevamo vodu u vrčeve s potpunim povjerenjem da će to biti vino. Molitva je činiti ono što Isus kaže. Molitva mora biti naš svagdašnji život, naš mentalitet i mi moramo živjeti molitvu i živjeti kao da svaki trenutak molimo i slavimo Boga”, rekao je.

Molitva mora biti naš svagdašnji život, naš mentalitet i mi moramo živjeti molitvu i živjeti kao da svaki trenutak molimo i slavimo Boga.

Fra Mario Knezović podsjetio je da bi svakodnevna molitva u obitelji trebala biti neizostavna. “Dok budemo molili bit će nade i u budućnosti za nas. Moramo čeznuti za Bogom. Valja uvijek moliti i ne prestati. Ne možemo moliti dok u sebi imamo grijeh. Trebamo otkloniti ono što nas priječi da razumijemo Boga i da Bog čuje i usliši naše molitve. Promijenimo način i stil života da bismo osjetili plodove i milosti. Svoje srce oslobodite okova grijeha pa ćete vidjeti kako će vaša molitva donijeti neprestane radosti u vaš život. Molite i neprestano molite. Isus Krist kaže svagda molite. Neka vam molitva bude na usnama”, zaključio je.

Cijelu emisiju poslušajte ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja