Budi dio naše mreže

FRA AUGUSTIN ČORDAŠ: Tko stoji iza svega ovoga?

Propovjednik i duhovnik zajednice mladih "Susreti mladih na Brigu” fra Augustin Čordaš u svojoj propovijedi promišljao je o trenutnoj situaciji u kojoj se čovjek nalazi.

/ im

“Tko se nalazi iza svega ovoga? Tko se nalazi iza ove situacije u kojoj se nalazimo? Biblija nam daje ključ. Biblija nam daje svjetlo, Božansku riječ da možemo tumačiti stvari ispravno”, rekao je  fra Augustin Čordaš osvrnuvši se na Evanđelje po Mateju(Mt 22, 34-40).

U ono vrijeme: Kad su farizeji čuli kako Isus ušutka saduceje, okupiše se, a jedan od njih, zakonoznanac, da ga iskuša, upita: »Učitelju, koja je zapovijed najveća u Zakonu?« A on mu reče: »Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed. Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci.«

Upozorava da nije ovaj svijet koji je ovakav kakav je ni ovo stanje ovako kakvo je Božja volja, a ni ova situacija što nas satire i što nas pritišće. “Svijet kakav je Bog stvorio je dobar to je bilo stanje savršene sreće. Tu nije bilo straha, pritiska, a ni suza, bolesti i svega onoga što mi poznajemo u svijetu. Upravo suprotno bio je život, sama spoznaja Boga”, rekao je.

Naglasio je da svatko od nas kuša Boga te istaknuo: “Zavodnički glas čovjekoubojice koji želi donijeti u naš život smrt, patnju, tlačenje, on se ušulja u naše misli da nas optereti. Objavljuje nam laž i nudi otrov koji mi svakodnevno pijemo. Taj otrov  je unio strah u ovaj svijet. Biblija nam kaže da to nije Božji svijet. Bog nije stvorio strah, nego ljepotu i mir.”

Tumačeći evanđelje upozorio je da smo mi najviše slični ovom čovjeku koji kuša Isusa i koji hoće Isusa po svojoj mjeri. “Nije čovjek nad Bogom. Ne ide to. Evanđelje nam ovo želi dokazati da se taj čovjek nalazi i u meni. Teško je slušati takve riječi. Teško je vjerovati Bogu.  Gdje je naša uloga? Obratiti se i povjerovati Bogu da ne propadnemo. Predati svoj život njemu i uživat ćemo kraljevstvo nebesko. Otvorit će ti se oči i vidit ćeš spas. Iza čitave ove priče u kojoj se nalazimo nalazi se zlo koje nam sije strah, a strah je najveći gospodar čovjeka koji mu ne da disati”, naglasio je.

Na koncu propovijedi naglasio je da se prepustimo Bogu koji će otvoriti naše oči da spoznamo kome pripadamo. “Odaberi danas kome ćeš služiti”, zaključio je.

Poslušajte cijelu propovijed ovdje:

 

Ključne riječi:
fra Augustin Čordaš propovijed

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja