Budi dio naše mreže

DR. PETER KREEFT: Tko je Bog, ja ili On?

Profesor filozofije i autor brojnih filozofskih i teoloških djela dr. Peter Kreeft u novom ljetnom dvobroju obiteljske revije Kane otkriva što je po njegovu mišljenju najkontroverznija stvar u društvu i Crkvi.

/ ps

Dr. Peter Kreeft profesor je filozofije na Boston Collegeu i autor više knjiga s područja filozofije i kršćanske teologije, od kojih su neke postale prave uspješnice po čitavome svijetu, jer su pisane lucidno i s često prisutnom mjerom duhovitosti, zbog čega se čitatelj teško odvaja od njegovih tekstova prije nego što ih s napetim zanimanjem pročita do kraja. U ljetnom dvobroju Kane otkrio je niz zanimljivosti o vlastitim stavovima o vjeri, filozofiji, stanju i skandalima u Katoličkoj Crkvi u Americi te raspravi o pobačaju koju je na poseban način tematizirao u svojoj knjizi Nepobačeni Sokrat koju je na hrvatski jezik prevela Kršćanska sadašnjost.

Moje su najbolje pisane knjige one u kojima najviše citiram velike mislioce

“Knjige pišem zbog istog razloga zbog kojeg žene imaju djecu, i, pretpostavljam, zbog sličnog razloga zbog kojeg je Bog stvorio svemir: da ono što je u meni iznesem van. Kad bih mogao pridobiti sve ljude na svijetu da pročitaju jednu od mojih knjiga, to bi bila Jesus shock (Isus šok, nap. prev.), ne zbog same knjige nego zato što je njezina tema najbliža mojem srcu. Moje su najbolje pisane knjige one u kojima najviše citiram velike mislioce: Kršćanstvo za moderne pogane, Pascalove Misli, Suma Sume (Toma Akvinski) i Gorio sam za tvoj mir (o Augustinovim Ispovijestima)”, kaže Kreeft.

Dr. Peter Kreeft/Foto: KANA

Na pitanje što je prema njegovu mišljenju najkontroverznija stvar u društvu i Crkvi, Kreeft kaže da je to isto kao i uvijek: “Tko je Bog, ja ili On? Ono što razlikuje našu modernu zapadnu kulturu od svih drugih jest naša opsesija seksom i ne samo seksualnim zadovoljstvom (to je vječito), nego seksualnom autonomijom i kontrolom. Zato je Humanae vitae ključan. Mi inzistiramo: ‘Bez svetog otajstva ovdje, molim; ja iznad svega želim svoju slobodu.’ Vrhovni sud SAD-a zapravo je rekao da je bît slobode biti Bog: ‘U srcu slobode je pravo odrediti za sebe smisao života, samoga’”, ističe.

U razgovoru je otkrio i što za njega znači misliti te što smatra najljepšom stvari na svijetu. Odgovori ovoga filozofa protkani su i inteligentnim humoru i britkom ozbiljnošću, čineći tako ovaj intervju, koji se u cijelosti može pročitati u Kani, posebno zanimljivim.

Ljetni dvobroj Kane/Foto: KANA

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja