Budi dio naše mreže

Don Josip Ulić: Boji li se Crkva obrazovanih ljudi?

Je li Crkva neprijatelj znanja i obrazovanja kao što je neki žele prikazati ili je ipak Crkva najveći prijatelj obrazovanja? Saznajte što o ovoj temi kaže don Josip Ulić na svome YouTube kanalu Don Mrvica.

/ at

“Prvi ozbiljni korak Crkve u obrazovanju treba potražiti još u samim počecima kršćanstva kada je osnovana katehetska škola u Aleksandriji. Druga je bila škola u Antiohiji, a nakon tih dviju škola, počele su se osnivati i brojne druge u kojima se nije učila samo teologija.

U tim školama učili su se i zakoni o prirodi, matematika, logika, umjetnost, književnost, itd. Škole ovakvoga tipa su se počele otvarati posvuda, sve zahvaljujući Crkvi. Dolaskom srednjeg vijeka nastupilo je doba koje se zove mračno, no takvo poimanje nije točno”, navodi među ostalim don Josip.

Ono što je važno spomenuti, kako ističe don Josip, Crkva je osnovala i Sveučilište u Zagrebu: “Početak Sveučilišta u Zagrebu smatra se 23. rujna 1669. godine kada su diplomom Rimskog cara i Ugarsko-Hrvatskog kralja Leopolda I. priznati status i povlastice sveučilišne ustanove tadašnjoj isusovačkoj akademiji u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu.”

Pogledajte što je još o ovoj temi rekao don Josip:

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja