Budi dio naše mreže

“Ti znaš što Bog želi da učiniš danas. Već ti je objavljeno. No, ako ti nije otkrio što želi za tvoj život, ne brini. Ne moraš odgovoriti na pitanje koje ti Bog nije postavio. Naša sigurnost nije u tome da nam On govori što učiniti na svakom koraku, naša sigurnost je u tome da je On s nama”, poručuje otac Mike Schmitz u svome promišljanju o životnom pozivu.

/ hk

U svome promišljanju za Ascension Presents otac Mike je istaknuo kako najčešće radi sa studentima, ali i sa svima onima koji propitkuju Božju volju za svoj život. Saznajte kako nam Bog progovara, znamo li osluškivati Njegov glas i zašto smo pozvani živjeti u nesigurnosti!

Primjećujem svugdje, ne samo kod studenata, da mnogi od nas žele sigurnost. Svi želimo sigurnost kada je u pitanju nasljedovanje Boga. Često mislimo: “Zašto mi Bog ne kaže jasnije što želi da učinim? Kad bi mi barem otkrio svoju volju, ja bih ju sto posto slijedio, ali zašto mi Bog ništa ne otkriva”.

Razmišljao sam o ovome jer sam nedavno čitao 40. poglavlje knjige Izlaska. To je zadnje poglavlje te knjige i opisuje kako Mojsije odlazi u Šator sastanka. Tu se nalazi izraelski narod. Oni su u divljini. Mojsije im je rekao odu slaviti Boga svaki put kada se oblake slave Gospodnje, oblak Shekinah, spusti na šator. I kada bi se oblak slave Božje podigao i kretao, oni bi ga slijedili.

Bog te nikada neće tražiti da učiniš nešto na temelju nečega što ne znaš!

Razmišljao sam o tome… Mi čitamo o tome i mislimo: “Oh, to bi bilo tako super. Bog je ovdje toliko jasan. Sad se kreći, sada moli…”. Jako je jasno što treba činiti. No, razmišljao sam i o ovome… Vjerojatno je bilo dana, tjedana, možda čak i mjeseci ili godina kada se oblak ne bi kretao. Kada nije bilo jasno trebaju li se spremiti i krenuti te nastaviti lutati po divljini. Oblak je samo stajao ili se možda činio odsutnim. U tim trenutcima nije bilo sigurnosti, nije bilo jasnoće. Kamo bismo sada trebali ići? Ustvari, u tim su trenutcima mislili: “U redu, jasno je, ostanimo ovdje. Nemojmo ići nigdje”. No, morali su čekati. Morali su čekati da Gospodin kaže: “U redu, sada kreni”.

Razmišljao sam o tome u kontekstu životnoga poziva. Mnogi od nas kažu: “Želim sigurnost ili želim jasnoću”. Što ustvari mislimo je da želimo od Boga da nam neprestan ogovori: “Da, napravi još jedna korak. Da, još jedan korak…”. Želimo da nas stalno upućuje umjesto da nam Bog kaže: “U redu, govorim ti jasno”.

Isus Krist nam je otkrio na koji način Bog želi da živimo!

Stvarnost je sljedeća… Bog te nikada neće tražiti da učiniš nešto na temelju nečega što ne znaš. Bog te nikada neće tražiti da svoj poziv – ono na što te on poziva – temeljiš na nečemu što ti On nije otkrio. Tražit će od tebe da napraviš odluke na temelju onoga što ti znaš. Na temelj onoga što ti je otkrio.

Pitaš se: “Pa što mi je Bog otkrio?” Otkrio ti je svoje zapovijedi. Ti već znaš što znači živjeti kreposnim životom. Otkrio ti je istine Crkve. Otkrio ti je sakramente. Otkrio ti je blaženstva. Isus Krist nam je otkrio na koji način Bog želi da živimo. On želi da se brinemo jedni za druge, želi da odemo na ispovijed kada padnemo, želi da ga slavimo u euharistiji svake nedjelje. To ti je sve Bog jasno otkrio i u to možeš biti potpuno siguran.

Naša sigurnost je u spoznaji da je Bog s nama!

No, onda neki kažu: “Da, ali što je s ostalim stvarima?” Upravo se o tome radi. Bog te nikada neće tražiti da odgovoriš na pitanje koje ti On nije postavio. “Gdje ideš, Bože?”. “Ne brini. Ne tražim te da ideš ikamo”. To je Shekinah oblak, oblak slave. “Ne tražim te da ideš negdje. Samo ostani gdje jesi”.

Evo moga prijedloga za danas. Budi zadovoljan i siguran živeći u nesigurnosti. Bolji način da to kažem je: Živi sa sigurnostima koje ti je Bog već dao i jasnoćom koju ti je otkrio. Znaš što Bog želi od tebe. Mihej u 6. poglavlju kaže: “Objavljeno ti je, čovječe, što je dobro, što Jahve traži od tebe: samo činiti pravicu, milosrđe ljubiti i smjerno sa svojim Bogom hoditi”. Tako jednostavno i tako jasno!

Napravi taj sljedeći korak i nastavi hodati!

Bog ti je to već otkrio. Evo što trebaš učiniti upravo sada. I kad te pozove da se krećeš… Obećavam ti. Uvijek će ti govoriti jasno. I tvoje će pitanje uvijek imati odgovor. No, to ne znači da će ti, kada te pozove da učiniš još jedan korak, uvijek govoriti: “I još jedna korak…i još jedan”.

U prvom poglavlju Lukina evanđelja, u jednom od najnevjerojatnijih poziva u povijesti čovječanstva, anđeo Gabrijel je poslan u grad Nazaret da posjeti Mariju. O ovome se radi. “Duh Sveti sići će na te i sila će te Svevišnjega osjeniti. Zato će to čedo i biti sveto, Sin Božji”. Naposljetku Marija odgovara: “Neka mi bude po riječi tvojoj”. Mislim da je to zapanjujuće. Marija nakon što traži pojašnjenje, što je dobro, odgovara: “Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj”. Odmah sljedeća rečenica je: “I anđeo otiđe od nje”.

Ja ću biti uz tebe!

Mariji je upravo bilo otkriveno da je ona pozvana biti Majkom Božjom. Što god to značilo i što god da je ona shvatila da to znači. No, ona je jasno bila zatražena da učini tu jednu stvar, da odgovori na ovo jedno pitanje. Odgovorila je na to pitanje i onda je anđeo otišao od nje. Vidite? Mi želimo sigurnost. No, Božja sigurnost nije u ovome: “Ovo ćeš učiniti sljedeće. Ovo ćeš učiniti sljedeće…”. Božja sigurnost je u ovome: “Ja ću biti uz tebe”. “Napravi taj sljedeći korak i nastavi hodati dok ti ne kažem da staneš, dok ti ne kažem da skreneš. Napravi taj sljedeći korak i nastavi živjeti”.

Ovo je stvarnost. Ti znaš što Bog želi da učiniš danas. Već ti je objavljeno. No,ako ti nije otkrio što želi za tvoj život, ne brini. Ne moraš odgovoriti na pitanje koje ti Bog nije postavio. Naša sigurnost nije u tome da nam On govori što učiniti na svakom koraku, naša sigurnost je u tome da je On s nama. Bog je s tobom!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja