Budi dio naše mreže

Mogu reći svim roditeljima, čija djeca razmišljaju o prihvaćanju poziva, da bi to trebali prihvatiti s radošću i da bi ih trebali podržati molitvom. Nemojte se bojati. To je dobra stvar i lijepo je vidjeti njihovu sreću. To je važnije od svega. Podržite svoje dijete, jer je to nešto što dolazi od Boga. Obitelj, čije dijete dobije poziv, zaista je blagoslovljena, poručuju roditelji čiji je sin odlučio posvetiti svoj život Bogu.

/ hk

“Santiago se rodio s kongenitalnom kataraktom i izgubio je oko. Ne vidi na jedno oko. Uvijek sam ga previše štitila”, započinje priču njegova majka. Naime, poslije srednje škole, Santiago je išao u Tucaman studirati agronomski inženjering. Njegov otac svjedoči da je bio vrlo sretan jer se time i on bavi. “Svidjelo mi se da će i jedno od moje djece odabrati upravo to i raditi sa mnom na farmi”, rekao je njegov otac.

Roditelji su imali svoj plan za Santiagov život. “Moj san je bio da će svako od moje djece podići svoju obitelj i imati mnogo vlastite djece… imao je istu djevojku pet godina. Bila je vrlo bistra i voljeli smo ju jako puno. Imao sam plan u svojoj glavi: u mojoj mašti vjenčali bi se idućeg dana i živjeli bi blizu Guachipasu”, ispričala je njegova majka.

Božji plan za njegov život

No, Bog je imao drugi plan. Dok je živio u Tucamanu, Santiago ističe da je primio jedan telefonski poziv i dobio priliku da sudjeluje na duhovnoj obnovi.

“Prihvatio sam jer nikada ranije nisam sudjelovao ni u čemu sličnome. Želio sam vidjeti o čemu se radi i to je imalo veliki utjecaj na mene. Osjetio sam da Bog od mene želi da ovo pretvorim u svakodnevnu stvar i s vremenom sam shvatio da On želi da se posvetim novome poslanju na sveobuhvatniji način. Morao sam otputovati da im to prenesem”, rekao je Santiago.

Vidio sam da je to njegovo zvanje!

“Jednog dana došao sam s farme i sjeo sa suprugom”, prisjeća se Santiagov otac. Rekao nam je da nam mora nešto reći”, nadodaje Santiagova majka. “Posvetio sam se Bogu i postao numerarij u Opusu Dei.  To znači da ću živjeti u celibatu”, rekao je Santiago.

“Nama je to bio šok – kad da je netko na nas prolio kabao vode”, svjedoče njegovi roditelji. “Imala sam druge planove za njega. Željela sam da bude okružen djecom. Osjećala sam da mi se srce slomilo”, rekla je Santiagova majka.

Izbor naše djece predstavlja izazov naše paradigme!

“Iznenada je taj trenutak postavio jednu odvojenost od nje. Iznutra ispočetka nisam mogao, ali onda sam to prihvatio. Vidio sam da je to njegovo zvanje. Stoga sam pomislio kako je dobro da u životu radi ono što smatra ispravnim”, rekao je Santiagov otac.

“Ricardov odgovor me uvelike iznenadio. On je katolik, ide u Crkvu, ali mogu reći da su možda djeca išla više zbog mene”, rekla je majka. “Oduvijek sam bio kršćanin, ali možda ne toliko praktičan vjernik, kako bi se reklo”, rekao je otac.

Podržati dijete u njegovoj odluci

Izbor naše djece predstavlja izazov naše paradigme, rekla je psihologinja i pedagoginja Florencia Amaya. “Čak i naše samopouzdanje u spoznaju da smo dobri učitelji i roditelji. Dobar je trenutak da se zapitaš što se događa kada jedno od tvoje djece pođe neočekivanim životnim putem. To može pomoći roditeljima oko smjernica i načina kako popraviti komunikaciju sa svojom djecom u smislu poboljšanja vjere unutar obitelji”, rekla je Amaya.

“Razgovarali smo između sebe i rekli da ne možemo razumjeti njegovu odluku”, rekla je Santiagova majka. “Shvatio sam da majka nije baš… ona nije bila sretna s tim u tome trenutku jer nije znala toliko puno o tome”, rekao je Santiago.

Pozvonite na vrata, vidite gdje ste!

“Idući sam se dan osjećala drugačije. Provela astma četiri sata u istraživanju na računalu. Kao majka nisam mogla razumjeti neke stvari koje se kriju iza svega. Nakon što sam pročitala sve to na internetu, razgovarala sam s jednim svećenikom, koji mi je rekao da je poziv – bilo da je svećenički, redovnički ili unutar Opusa Dei – dobar ako slijediš Božji put, ako te taj put vodi k svetosti”, istaknula je Santiagova majka.

Pravo što trebate učiniti je razgovarati s djetetom, poručuje psihologinja i pedagoginja Amaya. “Pozvonite na vrata, vidite gdje ste. Upoznajte osobu koja mu duhovnom pomaže ili tko je već zadužen za to. Tada se otvorite u potpunosti prema tome što vam vaše dijete želi reći. To mora biti trenutak velikoga povjerenja i iskrenosti između oba roditelja i djece”, ističe Amaya.

Svjedočanstvo roditelja

“Mislim da je dobro što su se oni potrudili kako bi saznali više o svemu”, rekao je Santiago. Uslijed svega toga, ističe njegov otac, počeo je više proučavati Bibliju i postao je bliži Bogu. Išli smo zajedno na duhovnu obnovu i počeli smo skupa čitati knjige kako bismo se formirali te se više sjedinili u našem braku, posvjedočili su njegovi roditelji.

“Pozvali su me na duhovnu obnovu Opusa Dei. Otišla sam i svidjelo mi se. Počela sam se upoznavati s ljudima i svime time i počela sam živjeti, nazovimo to tako, ‘s druge strane'”, rekla je Santiagova majka.

Odlučio sam svoj duhovni život uzeti ozbiljnije!

“To mi je pomoglo da popratim više, da se više ujedinimo u životu, da se pokušamo formirati više. Osobito ja, jer do tada se nisam formirao kao kršćanin. Vidjevši Santiaga, odlučio sam svoj duhovni život uzeti ozbiljnije… a Istina je… ona je velika”, poručio je Santiagov tata.

Roditelji su sada sretni njegovim izborom, tvrdi Santiago. “Vide da sam ja sretan i da ovo pomaže mnogim ljudi, da rastu iznutra također, i da ovaj izbor ima utjecaj na mnoge”, rekao je Santiago.

“Mogu reći svim roditeljima, čija djeca razmišljaju o prihvaćanju poziva, da bi to trebali prihvatiti s radošću i da bi ih trebali podržati molitvom. Nemojte se bojati. To je dobra stvar i lijepo je vidjeti sreću. To je važnije od svega”, rekla je Santiagova majka. “Prvi savjet bio bi da ga podržite, jer je to nešto što dolazi od Boga. Stvarno mislim da je obitelj, čije dijete dobije poziv, zaista blagoslovljena”, zaključio je Santiagov otac.

Dijete je instrument u Božjim rukama!

“Osjećam se ujedinjen s njima. To je neka nova atmosfera koju ne mogu objasniti… neki novi zrak koji je zaista dobar za svakoga”, posvjedočio je Santiago.

“Znati da dijete ne pripada meni, nego da je instrument u Božjim rukama, dio Njegova plana. Nadam se da će svatko kome dođe ovaj trenutak u životu poduprijeti svoje dijete u tome jer je jako lijepo da se nešto takvo može dogoditi”, zaključili su Santiagovi roditelji.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja