Budi dio naše mreže

Pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski susreo se u četvrtak 21. ožujka s katekumenima i odraslim pripravnicima za sakramente kršćanske inicijacije u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca. Između ostalog je poručio kako se nitko vjernikom ne rađa, nego se vjernikom postaje.

/ mk

Nakon Službe riječi biskup Gorski obratio se katekumenima i kandidatima za sakramente kršćanske inicijacije te im poručio da se vjernikom nitko ne rađa, nego se vjernikom postaje. “Vjera je samo odgovor na Božji dar koji smo primili, slobodno prihvatili i odlučili po njoj ravnati svoj život. Pa da smo i rođeni u ne znam kako snažnoj vjerničkoj obitelji u svima nama događa se isti proces koji se dogodio, kako smo čuli u prvom čitanju, s dvorskim službenikom: navještaj Božje riječi, odnosno čitanje Svetog pisma, razumijevanje Božje riječi umom, prihvaćanje srcem i odluka o krštenju. Dvoranin je đakonu Filipu uputio pitanje: Što priječi da se krstim? Ništa, ako vjeruješ da je Isus Bog i Spasitelj”, rekao je biskup Gorski i nadodao da je potrebna razumska spoznaja onoga što vjerujemo.

Vjera je samo odgovor na Božji dar koji smo primili, slobodno prihvatili i odlučili po njoj ravnati svoj život.

Biskup je naglasio da su za vjerovanje, osim razumijevanja evanđelja i sadržaja vjere, što je trajan proces, potrebni osjećaji odnosno srce te nastavio: “Vjera je živi odnos sa živim Bogom kojemu možemo izreći sve svoje radosti i muke, pred kojega možemo doći i kleknuti i govoriti: Isuse hvala ti, Isuse pomozi, Isuse oprosti.”

Biskup Mijo Gorski / Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

“Uz to potreban je i voljni čin kojim nešto ili nekoga prihvaćamo, potrebna je snaga naše volje i odluka koja, nošena Božjom milosti, bitno mijenja život. To je već pitanje svjedočenja vjere. Nema privatne vjere. Odluka je uvijek sasvim osobna i nitko je drugi osim vas ne može i ne smije donositi, ali jednom kada po sakramentu krsta pristupite Kristu veže vas Isusova riječ: Bit ćete mi svjedoci sve do na kraj zemlje”, istaknuo je biskup Gorski i nadodao da “to svjedočanstvo o Isusu ne činimo samo zbog njegovog naloga nego iz zahvalnosti Bogu koji je tako ljubio svijet te je dao Sina svoga da ni jedan koji u njega vjeruje ne propadne, odnosno da nitko ne bude osuđen već da se svi ljudi spase.”

Dok molite, računate s Bogom, kada prestanete moliti vi i bez riječi govorite: ne trebaš mi Bože.

Na kraju homilije biskup Gorski rekao je da je molitva najbolji pokazatelj vjere. “Dok molite, računate s Bogom, kada prestanete moliti vi i bez riječi govorite: ne trebaš mi, Bože” te je pripravnicima za sakramente kršćanske inicijacije poručio: “Već ste vidjeli i još ćete vidjeti, ne samo ljepotu vjerničkog zajedništva i osjetiti blizinu Boga spasitelja u našim obredima, posebno obredima ovog Velikog tjedna koji započinje nedjeljom Cvjetnicom, nego ćete na žalost vidjeti i sve nedosljednosti između onoga što vjerujemo i onoga što živimo.”

Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

“Neka vas nikada ne obeshrabri nedosljedan život vaše braće i sestara jer, ako se uspoređujemo jedni s drugima, uvijek ćemo naći slabije od sebe koji će biti opravdanje naše nedosljednosti. Jer mi se kršćani ne mjerimo jedni s drugima. Naša mjera je Isus Krist, prema njemu ravnamo svoj život, prema njemu rastemo. Vi ne primate sakramente kao djeca koja se oslanjaju na vjeru svojih roditelja, nego kao odrasle osobe na temelju ispovijesti vaše vjere. Neka vaša odluka budu iskrena, trajna i dosljedna da vam Isus Krist bude vaše svjetlo i radost na životnom putu, vaš oslonac u teškoćama i vaš spasitelj u vječnosti”, zaključio je biskup Gorski.

Naša mjera je Isus Krist, prema njemu ravnamo svoj život, prema njemu rastemo.

Uslijedilo je predstavljanje katekumena i kandidata za sakramente kršćanske inicijacije koji su, predstavivši se Biskupu imenom i prezimenom, iz njegovih ruku primili uspomenu s napisanim Vjerovanjem i molitvom Očenaša.

Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Prije završnog blagoslova biskup Gorski poželio je okupljenima dobrodošlicu u živu Crkvu Kristovih vjernika i poželio im da žive s Crkvom te da im događaji vazmenog tjedna, a osobito Vazmene subote budu i ostanu toliko upečatljivi da budu živi spomen cijelog života.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja