Budi dio naše mreže

Iako treba odvojiti vrijeme ujutro i kroz dan za molitvu, ako smo ikada slučajno zaspali za vrijeme molitve ne trebamo se odmah okriviti - već to može biti prilika za potpuno povjerenje u Boga.

/ ps

Mnogima se dogodilo, htjeli ili ne, da su zaspali za vrijeme molitve. Za autora Phillipa Rolfesa je to bilo s 16 godina nakon napornog dana rada. Kako navodi za Catholic Link, “Bogu hvala pa sam bio sam u kapelici! Unatoč tomu, ipak sam osjećao sram zbog svog nedostatka poštovanja i pristojnosti (…) No kasnije te godine, otkrio sam kako su čak i sveci znali zaspati za vrijeme molitve, a s jednom sam sveticom posebno suosjećao”.

Naime, nakon što je vidio izvedbu predstave o Maloj Tereziji iz Lisieuxa bio je oduševljen s njenom iskrenošću oko njenih muka i pobjeda u duhovnom životu. Sv. Terezija je otvoreno priznala kako se mučila da ostane budna za vrijeme liturgije časova, osobne molitve i kada bi zahvaljivala nakon pričesti. No to ju nije obeshrabrilo.

Znam da su djeca jednako draga svojim roditeljima i kad spavaju i kad su budni…

Pisala je kako bi ju trebalo rastužiti što zna zadrijemati za vrijeme molitve, no to nije slučaj. “Znam da su djeca jednako draga svojim roditeljima i kad spavaju i kad su budni… Razmišljam kako Bog ‘zna kako smo sazdani, spominje se da smo prašina'”(Ps 103, 14).

Rolfes je priznao kako mu je tada palo napamet da su djeca možda i draža roditeljima kada spavaju nego kad su budna, no tek je potvrdio tu tezu kada je sam postao otac.

“Imam petogodišnju djevojčicu. Ona je moja mala princeza i radost moga života. Ima dijamantno plave oči, plavu kosu, roze obraščiće i sladak glasić. Ljubazna je i nježna. Zna biti i živahna i svojeglava. Kada je uzbuđena, postaje vrlo glasna, što je većinu vremena. Ako nešto ne želi poslušati, otiđe. Daje mi poljupce i zagrljaje, ali zna se i naljutiti i vikati ‘Nemoj me dirati!’ Moram priznati, ponekad osjećam olakšanje kada napokon zaspi.

Kada spava, ona je potpuno poslušna i puna povjerenja.

Zašto? Kao prvo, napokon je tišina. No kada spava, ona je potpuno poslušna i puna povjerenja. Mogu ju podići i odnijeti u njen krevet bez da se svađa sa mnom. Čak me obrgli svojim ručicama i puna povjerenja mi dopušta da ju nosim. Kada ju spustim na krevetić zagrli me i ostaje u mojim rukama, pored moga srca, znajući da je u sigurnom okruženju punom ljubavi”.

“Ovakav bismo odnos pun ljubavi i povjerenja trebali imati s Bogom – čak i kada spavamo!”, poručio je.

Ispričao je i kako je papa Franjo kada je posjetio SAD 2015., zadrijemao na misi te su mediji neprestano pisali o tome, no Papa se nije toga sramio, već je poručio kako smo svi djeca u rukama našeg Nebeskog Oca. “Ja sam pred Bogom poput djeteta u rukama oca”.

“Trebamo težiti tomu da imamo blizak i iskren odnos s Ocem tako da možemo u miru zaspati u njegovim rukama kada molimo. To ne znači da je u redu zaspati svaki put kada molimo. Trebamo težiti odvajanju vremena ujutro i tijekom dana za molitvu. No, ako nam se dogodi da idući put kad legnemo u svoj krevet počinju nas preplaviti brige ili se probudimo usred noći i gledamo u strop, umjesto da posegnemo za nekim aplikacijama ili tabletama za spavanje, možemo se okrenuti Bogu koji nam poručuje: ‘Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti’ (Mt 11, 28).”

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja