Budi dio naše mreže

U programu Hrvatskog katoličkog radija ugostili smo vlč. Tomislava Kralja, župnika župe Uzvišenja Svetog Križa u Lukarišću blizu Dugog Sela.

/ dp

U toj župi, tridesetak kilometara istočno od Zagreba, u subotu, 8. srpnja, vlč. Tomislav organizira oratorij “Sveti Pavao” za djecu od 7 do 14 godina.

Ovaj oratorij, kazao je vlč. Tomislav, nije prvi koji će se dogoditi u župi.

Djeca će se na oratoriju upoznati s likom i djelom svetog Pavla, o njemu razmišljati i učiti.

“Oratorije nastojimo organizirati svaki mjesec za djecu od 1. do 8. razreda. Nekada posebno za manju djecu, od 1. do 6. razreda, a zatim za veće školarce”, kazao je vlč. Kralj.

Župa Uzvišenja Svetog Križa ovaj jednodnevni oratorij organizira za svu djecu od 10 do 14 sati pod vodstvom animatora koji su izabrali temu Sveti Pavao.

“Djeca će se na oratoriju upoznati s likom i djelom svetog Pavla, o njemu razmišljati i učiti”, rekao je vlč. Kralj.

Oratorij je zamišljen tako da djeca kroz igru, ples, radionice i kateheze na različite načine uče o vjeri, Bogu, svecima, tumači HKR-ov sugovornik.

Dodao je kako se na oratorije  u župi uvijek odazove velik broj djece.

 Najviše animiraju jedni druge. Pričaju o iskustvu, o tome kako im je bilo.

“Obično ih dođe od pedeset do sto, a nekada i više od sto. Ovisi o terminu, no sutra očekujemo velik broj njih jer sada nema škole i sličnih popratnih aktivnosti”, rekao je vlč. Kralj.

Oratorije pohađa, rekao je vlč. Tomislav, najviše onih između devete i 12. godine. Lijepo je, istaknuo je župnik, što djeca predlažu dolazak na oratorij jedni drugima.

“Djeca najviše animiraju jedni druge. Pričaju o iskustvu, o tome kako im je bilo. Najveći broj njih, odlučuje se na oratorij jer su od vršnjaka čuli pozitivna iskustva”, rekao je vlč. Tomislav.

 Moraju doći nekoliko minuta prije deset sati u župu da bi se prijavila i upisala.

Na oratorij mogu doći sva djeca koja to žele. “Najveći broj njih je iz naše župe, ali nekada dođu i djeca iz susjednih župa. Svaki put kažemo djeci neka se prijave jer je važno da organiziramo materijale na vrijeme, ali počesto roditelji djecu dovedu spontano i na kraju ih uvijek bude više nego što je prijavljeno”, objasnio je vlč. Tomislav.

Za prijava na oratorij, rekao je, još uvijek nije prekasno. “Djeca moraju doći nekoliko minuta prije deset sati u župu da bi se prijavila i upisala, da bi ih podijelili u grupe. Dalje preuzimaju animatori. Prilika je to i za roditelje da se malo odahnu, dok djeca provode vrijeme učeći, igrajući se, družeći se i sve to – bez mobitela, naglasio je vlč. Tomislav.

Foto: Uzvišenje sv. Križa – Lukarišće / Facebook

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja