Budi dio naše mreže

Ne znamo ni dana, ni sata kada ćemo prijeći iz ovog života u onaj vječni. Međutim, u našem današnjem je svijetu vrlo rijetko prisutna misao o našoj krhkosti i prolaznosti.

/ dz

Smrt više nije zastrašujuća kad svaki trenutak proživite zahvalni za svoj život, provodeći ovo malo vremena koje imate u pripremi za vječnost, prenosi Aleteia.  Ne znamo ni dana, ni sata kada ćemo preći iz ovog života u drugi. Toliko smo napredovali u zdravstvu da prosječni životni vijek raste svake godine. Većina ljudi će živjeti do najmanje 80. godine života! To je nečuveno u ljudskoj povijesti, jer bi u prošlosti mnogi živjeli samo do svoje sredine 30-ih. Ipak, čak i ako ćemo vjerojatno živjeti desetljećima više na ovoj zemlji, trebali bismo živjeti svaki dan kao da nam je posljednji. Katekizam Katoličke crkve potvrđuje takav način života, „Crkva nas potiče da se pripremimo za čas svoje smrti“ (CCC 1014). Katekizam zatim citira Tomu Kempenca i sljedeći odlomak iz njegova čuvenoga djela Nasljeduj Krista: Svaka vaša akcija, svaka misao trebala bi biti ona koja očekuje da umre prije nego što istekne dan. Smrt ne bi imala velike strahove za vas da ste mirne savjesti. Zašto onda ne biste pobjegli od grijeha, umjesto da bježite od smrti? Ako danas niste sposobni suočiti se sa smrću, vrlo je malo vjerojatno da ćete to učiniti sutra.

Koliko često pokušavamo “pobjeći od smrti”? Mislimo da ćemo nekako izbjeći njeno dohvaćanje, ali nitko nikada nije uspio u tom pothvatu. Umjesto toga, živite kao da ćete danas umrijeti. To sve mijenja. Kad smo neprestano spremni na smrt, ona više nema “žalac” i ne sadrži “velike strahote”. Nadalje, možemo zadržati duh zahvalnosti, uvijek svjesni da je svaki trenutak koji primimo dar Božji. Ako svoj život želite promijeniti na pozitivan način, živite ga očekujući da ćete svakog trenutka umrijeti, koristeći vrijeme koje posjedujete kao dar za činiti dobro na ovoj zemlji.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja