Budi dio naše mreže

"Stvaramo bolju verziju sebe", odnosno postavljanje zdravih granica u odnosima bile su teme emisije HKR-a "S druge strane ogledala" u kojoj je 16. studenoga gostovala dr. sc. Anita Dučkić Sertić, logoterapeut i duhovni terapeut i voditeljica Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba Hrvatskoga katoličkog sveučilišta.

/ hjb

Zašto je uopće važno postaviti i kako se i kada postavljaju zdrave granice? Kako djetetu postaviti jasne granice, ustrajati u tome i ne kupovati njegovu naklonost te koje su posljedice ako ih ne postavimo na vrijeme, samo su neka od brojnih pitanja na koje je primjerima odgovarala dr. Dučkić Sertić.

Spomenula je važnost postavljanja granica u našim svakodnevnim životnim situacijama, posebno s djecom: “Zajednički postavljamo jasne granice. Ako je određeno da se dijete na mobitelu može igrati sat vremena, onda to mora biti sat vremena. Dijete može, i najvjerojatnije hoće, protestirati, ali ako se iz dana u dan držimo toga, nakon nekog vremena djetetu će to postati normalno i više neće pokušavati probijati granice.

Djetetu ne mogu silom nametnuti poslušnost, ali mogu autoritetom, dosljednošću i autentičnošću.

To znači da sebe trebam ispitati kao roditelja, kakve su moje osobne granice, što očekujem od djece, što očekujem od svog braka i kakav je naš odnos. E, to je zahtjevan posao!”, istaknula je HKR-ova sugovornica.

Dr. sc. Anita Dučkić Sertić i mr. sc. Tanja Maleš

Slabe granice dovode do ljutnje, nezadovoljstva, letargije, pa i do sagorijevanja. Kad nastanu problemi, je li se moguće izvući iz tih nevolja? Gdje je granica poštovanja osobe, da ne ispadnemo oholi ili neugodni prema drugoj osobi ili pak hladna i bezosjećajna osoba, dok postavljamo određena pravila odnosa, samo su neka od pitanja koja su tijekom emisije pristigla i od slušatelja sms-om na broj 099 4609988.

Dr. Dučkić Sertić zato je naglasila: “Teško nam je napraviti taj korak i onda sami sebi uvjeravamo, odnosno lažemo, da ćemo zbog malo mira to uljepšati. A problem i dalje bukti u meni i dalje jer ti negativni osjećaji i svako probijanje granica meni stvara nelagodu. Ta nelagoda se samo nagomilava, a samo zato što sam u poznatom okružju, teško mi je napraviti iskorak, pa ću onda još malo biti u tome i sebe uvjeravati da to činim zbog nekog mira. Ako jasno izrazim svoje mišljenje o tome kako se osjećam u nekom odnosu ili što me je pogodilo, to ne govori o meni niti kao oholoj niti ponosnoj niti hladnoj osobi, nego kao o osobi koja ima svoje potrebe koje trebaju biti zadovoljene, a ja ih trebam biti svjestan ili svjesna.”

Zdravo postavljena granica čuva i tebe i mene

Možda najvažnija poruka emisije skriva se u ovim mislima: “Što ja više poštujem sebe, ja odašiljem poruku i potrebu za poštovanjem, i drugi će me više poštivati. Isto tako, i ja bolje mogu razumjeti druge i poštovati druge, jer granice nije da samo mene sačuva.

Moja zdravo postavljena granica znači poštivanje tebe kao drugu osobu i tvoju slobodu, jer ja svojom granicom ne dokidam svoju slobodu.

Ako ja nemam granicu, znači da istovremeno ti brišeš moju, a ja brišem tvoju granicu i onda jedno drugom dokidamo slobodu. Tu je izvor naših neugodnih osjećaja, ljutnje i bijesa, ali isto tako javlja se i mogućnost za manipulacijom, kontrolom i razvojem nezdravih duševnih veza.”

Ovu posebno vrijednu i korisnu emisiju u cijelosti potražite na Facebooku HKR-a ili poslušajte ovdje!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja