Budi dio naše mreže

Još je mjesec dana preostalo do 3. VukovArta - Luke umjetnosti – manifestacije koja će se održati u Vukovaru od 1. do 15. lipnja. Pod geslom „Give me five“ 5 svjetski poznatih muralista, među kojima i jedan iz Hrvatske, oslikat će fasade na 5 zgrada u Vukovaru – tri u Borovu naselju i dvije na šetnici uz Dunav. Koncept je to koji će promijeniti sliku Vukovara i postaviti grad na karte europske i svjetske suvremene umjetnosti, najavljuju organizatori.

/ Vesna Živko

“Imamo nekoliko ciljeva: da napravimo za građane bolje mjesto za život, da se s tim muralima promijeni vizualni identitet grada te da se makne fokus s ratne tematike na umjetnost. Druga stvar je da Vukovar u svjetskim razmjerima postane, kako smo to nazvali ‘Luka umjetnosti’,  odnosno gdje su umjetnici i umjetnost dobrodošli te da postane praktički „open gallery“ znači, galerija, muzej na otvorenom“, kaže Krešimir Herceg iz udruge „Val kulture“.

Ove godine novost je vukovarski umjetnički polumaraton u dužini od dvadesetjednog kilometra, za koji se do sada prijavilo oko 600 natjecatelja iz Hrvatske, BiH, Srbije, Austrije i Irske.

“Htjeli smo napraviti prvi umjetnički polumaraton jer tako nešto nismo vidjeli u svijetu. Vukli smo poveznicu kako veliki gradovi u svijetu poput Berlina, Londona, Varšave imaju „open galleries“, znači muzeje na otvorenom koje posjećuju turisti. Stoga smo ove godine odlučilli napraviti polumaraton ciljano koji prolazi duž svih umjetničkih djela koji su dosad napravljeni”, kaže Herceg.

Na festivalu gostuju najuspješniji umjetnici svjetske “street art” scene među kojima i hrvatski umjetnik Lonac. Oni će do 15. lipnja oslikavati vukovarske fasade.

 

 

Manifestacija VukovArt-Luka umjetnosti začetke ima prije 4 godine, kada je hrvatski 3D ulični umjetnik Filip Mrvelj oslikao pješački most na Vuki slikom srušenoga drvenog mosta. Slika je oduševila Vukovarce i dugo se nalazila na društvenim mrežama, pa se i rodila ideja o pokretanju 3D Street Art festivala. Na prvoj VukovArt –Luka umjetnosti oslikane su četiri 3D slike na šetnici uz rijeku Vuku, kao i mural “Suncokret” u središtu grada, a prošle godine oslikano je pet murala na fasadama stambenih zgrada u Borovu naselju.

 

Jedna od ideja je da za 5 godina Vukovar postane umjetničko djelo zbog kojeg će turisti dolaziti u Vukovar

“U Vukovar dolazi jako puno kruzera. Od samih Vukovaraca koji rade u Gradu i u Turističkoj zajednici imamo informaciju da su turisti s kruzera počeli obilaziti ta umjetnička djela. Naime prvi VukovArt je bio 3D „street art“ festival, znači bile su samo 3D anamorfne slike i to upravo na šetnici gdje praktički izlaze turisti sa kruzera”, ističe Herceg.

Bit će organiziran i mali street-art festival “Kredica” za najmlađe u sklopu kojeg će djeca vrtićkog uzrasta kredama slikati svoja djela po pločniku glavnog vukovarskog trga. Za djecu će biti organizirane i virtualne radionice.

“Jedan od ciljeva VukovArta je i edukacija građana i djece vezano uz umjetnost. Prošle godine smo prvi put  s virtualnim naočalama i posebnim softwareom dali mogućnost djeci da se prvi put upoznaju s tehnologijom kroz umjetnost i da kroz jedan takav program oslikavaju svjetske zidove sprejevima, odnosno da rade grafite. Tako da ćemo sad u svibnju odraditi dvije radionice da se djeca upoznaju s novim tehnologijama, a i s umjetnošću” zaključuje Krešimir Herceg.

Krešimir Herceg

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja