Budi dio naše mreže

Papa Franjo poziva vjernike i sve ljude dobre volje da se zauzmu za uklanjanje podjela u razdijeljenom svijetu. To je molitvena nakana za mjesec siječanj koju je Papa uputio preko Svjetske molitvene mreže.

/ at/IKA

“U nesložnom i razdijeljenom svijetu želim pozvati na pomirenje i bratstvo među svim vjernicima, kao i među svim ljudima dobre volje. Naša nas vjera potiče širiti vrijednosti mira, suživota, općega dobra. Molimo zato da kršćani, pripadnici drugih religija i ljudi dobre volje, zajedno promiču mir i pravednost u svijetu. Hvala!”, molitvena je nakana pape Franje za mjesec siječanj koju je objavio u videoporuci poslanoj putem Papine svjetske molitvene mreže, piše Vatican News.

Pozvati, podijeliti i promicati, tri su želje koje je papa Franjo obuhvatio u jednoj molitvi za postizanje mira i pravednosti u svijetu izmučenom sukobima i nerazumijevanjem. Međutim, svaku molitvu, kako kaže Papa, treba popratiti zauzimanje svakog pojedinca.

Prinos svake osobe

Dovoljno je vratiti se u mislima u nedavnu prošlost kako bismo shvatili veliku važnost koju Papa daje uključivanju svake pojedine osobe u proces pomirenja, pravednosti i mira među ljudima i među narodima. U Tokiju je, naime, 25. studenog 2019., pred predstavnicima vlasti i Diplomatskim zborom, papa Franjo kazao da nas povijest uči kako se za sukobe između naroda i nacija, pa i one najteže, valjana rješenja mogu pronaći samo kroz dijalog, jedino oružje dostojno ljudskoga bića i sposobno zajamčiti trajni mir.

Bratstvo nasuprot bratoubojstvu

Za razumijevanje vrijednosti mira, Papa ističe njegovu suprotnost. Učinio je to u 53. poruci za mir, podsjećajući nas da je upravo mir dragocjeno dobro, predmet naše nade, kojemu teži cijelo čovječanstvo. Strašne kušnje građanskih i međunarodnih sukoba, koje često otežava nasilje bez imalo milosti, dugotrajno obilježavaju tijelo i dušu ljudskoga roda. Svaki se rat, zapravo, očituje kao bratoubojstvo koje uništava i sam naum o bratstvu, upisan u pozivu ljudske obitelji, ističe papa Franjo.

Papina svjetska molitvena mreža

Papinu svjetsku molitvenu mrežu, poznatu i pod nazivom Apostolat molitve, ustanovio je isusovac pater François-Xavier Gautrelet u Francuskoj, 3. prosinca 1844. Prošle je godine ta institucija navršila 175 godina od osnutka i 10 godina od ponovne uspostave koju je 2014. odobrio papa Franjo. Početkom XX. stoljeća Apostolat je imao više od 13 milijuna članova, sada ih je 35 milijuna koji se nalaze diljem svijeta.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja